Zbog nedostatka kvalitetnih zanatlija zidarima i tesarima povećane plate

Stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, te građani sa privremenom adresom boravka u inostranstvu.

Zbog  blage zime i relativno povoljnih dnevnih temperature tokom jeseni I u prvim zimskim mjesecima, na gradilištima u Bijeljini još uvijek je živo.  Građevinska sezona kao da se i ne prekida tokom godine.

Trenutne cijene stanova u Bijeljini, zavisno od gradske zone, koštaju od 1.400 do 1.800 KM.

Skupa renta

Mitar Gajić, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Tehnika inženjering“ kaže da na cijenu stana utiče skupa renta za uređenje građevinskog zemljišta, ali i povećanje plata najkvalitetnijim zidarima i tesarima.

– Zbog nedostatka radne snage u ovoj branši i zbog potrebe da zadržimo najbolje radnike, morali smo im povećati plate. Oni su se u jednom trenutku ponašali po sistemu: „Hoćeš – nećeš. Idemo dalje“ – kaže Gajić, ističući da stanove prodaje po cijeni od 1.650 do 1.700 KM.

U preduzeću „Intergaj“, koje je do sada izgradilo oko 2.000 stanova na nekoliko lokacija u Bijeljini, kažu da cijena stanova iznosi od 1.400 do 1.600 KM po kvadratu.

Inženjer Miroslav Petričević kaže da se najveći broj stanova proda tokom  ugovaranja i izgradnje objekta.

Najskuplji su u centru grada, gdje investitori traže od 1.700 do 1.800 KM po kvadratu za nove stanove.

Povoljni krediti

– Stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, te građani sa privremenom adresom boravka u inostranstvu. Ali i svi drugi kojima je krov nad glavom neophodan. Za mlade bračne parove je povoljno to što komercijalne banke za stambene kredite toj kategoriji kupaca nude kamate koje su oko tri, čak i ispod tri odsto – kaže Petričević.

(avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *