Zatraženo poštovanje potpisanih sporazuma i poslata poruka mira

Srbi na Kosovu i Metohiji traže elementarna ljudska prava i da se potpisani sporazumi poštuju, poručeno je danas sa velikog narodnog skupa u Sjevernoj Mitrovici sa kojeg je poslata poruka mira.

Predsjednik Srpske lista Goran Rakić rekao je da su se okupili danas na Trgu Šumadija da nikada jače, snažnije i složno upute poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da je dosta ugljetavanja, šikaniranja i maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji.

Podsjetivši na uskraćivanje prava glasa Srbima, slobode kretanja, govora, optužnice bez dokaza, kriminalizaciju čitavog sjevera, otimanje imanja, onemogućavanje nabavke lijekova i vakcina, zabranu održavanja sportskih događaja, Rakić je poručio da je dosta.

Rakić je rekao da su prištinski lideri porukama da za njih ne opstoji Briselski sporazum i da nikada neće biti Zajednice srpskih opština praktično poništili taj sporazum i “pljunuli u lice” EU koja je bila garant njihovog sporovođenja, ali i garant Srbima da neće biti prevareni.

“Mi želimo mir, mir i samo mir! Borbu ćemo nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Nismo remetilački faktor, nikome ne pretimo, samo želimo da se primeni ono što je potpisano, formira Zajednica srpskih opštinas, ispune sve obaveze iz Brisela i povuku jednostrane odluke Prištine o registarskim tablicama”, rekao je Rakić.

Prenio je okuljenima poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da budu strpljivi, čuvaju mir i jedni druge, a da će Srbija biti uz svoj narod i neće dozvoliti protjerivanje i ubijanje.

“Mi smo svoji na svom i od toga nećemo odustati, jer odavde nema nazad”, rekao je Rakić.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić poručio je Prištini da će Srba tek biti na ovim prostorima i da su ostavke koju su podnijeli srpski predstavnici u prištinskim institucijama način borbe za poštovanje međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i za mir.

“Ne želimo da budemo paravan Prištini za nastavak institucionalnog nasilja nad srpskim narodom”, rekao je Simić.

On je naveo da deset godina čekaju formiranje Zajednice srpskih opština i da su pružali ruku pomirenja da je neko dobronamjerno dočeka u Prištini, a dobili su prebijanja i militarizaciju sjevera.

Simić kaže da su premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i predstavnici međunarodne zaejdnice sinoć slali upozorenja i prijetnje Srbima da se vrate u prištinske institcije, te poručio međunarodnoj zajednici da ćuti i sada ako nema šta pametno da kaže, jer je ćutala i ranije kada su smjenjivali Srbe, dizali lažne opštužnice i hapsili.

“Pred nama je dug put za očuvanje srpskog naroda i mira na ovim prostorima, a ako budemo jedinstveni i složni ne sumnjam da ćemo na kraju pobediti”, rekao je Simić.

Okupljenim građanima u Sjevernoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović, koja je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

“Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa”, istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na Kosovu i Metohiji traže elementarna ljudska prava. “Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju”, napomenula je Stevanovićeva.

Major Nenad Đurić, suspendovani komandir policije na Kosovu i Metohiji, poručio je na skupu u Sjevernoj Mitrovici da nemaju drugu zemlju i da “hoće na svojoj zemlji da sade cvijeće koje će raširiti miris mira”.

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

“Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku”, istakao je Radojević.

U ime profesora i studenata Prištinskog univerziteta sa izmještenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici profesor Nebojša Arsić je poručio da zaposleni na Univerzitetu i oko 11.000 studenata neće prihvatiti izdvajanje iz obrazovnog sistema države Srbije.

Skupu je prisustvovalo više hiljada građana, a cijela Sjeverna Mitrovica okićena je srpskim zastavama. Okupljanje Srba na Trgu Šumadija proteklo je bez incidenata.

Prethodno su održane posebne sjednice skupština u četiri opštine na sjeveru Kosova na kojima su gradonačelnici Leposavića, Sjeverne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podnijeli ostavke na svoje funkcije

Zbog posljednjih poteza Prištine Srbi su napustili sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosmeta, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Odluka o napuštanju institucija, koja je donesena juče, ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume, ne povuče odluku o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština.

(Srna/foto: Večernje novosti)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *