Zaštititi voćke od najavljenog mraza

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske savjetuje poljoprivrednicima da zaštite voće od mogućih posljedica najavljenog zahlađenja sa snijegom i mraza.

Iz Ministarstva navode da prognozirana nagla promjena vremena u Srpskoj od nedjelje, 22. marta, sa znatnim zahlađenjem i snijegom, te mrazom u noći na ponedjeljak, 23. marta, može imati posljedice po voćke koje su, u zavisnosti od sorte, u fazi cvjetanja do faze otvaranja pupoljka.

“Zbog toga savjetujemo nekoliko načina zaštite voćki – od upotrebe frostbustera, sistema za orošavanja voća, preko dimljenja u voćnjacima paljenjem automobilskih guma, grana, slame ili piljevine”, ističe se u saopštenju.

U slučaju dimljenja najviše se preporučuje upotreba bala slame, najbolje četvrtastih, koje se prvo pokvase vodom i zapale, pri čemu se stvara gust dim koji može zaštititi voćke do temperature od minus tri stepena.

Voćke je moguće zaštititi i primjenom aminokiselina, koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu voćkama da sintetizuju aminokiseline bez gubljenja sopstvene energije koju mogu da preusmjere na nešto drugo, u ovom slučaju na mraz.

Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza, a dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru.

Prema prognozama meteorologa, u predstojećim danima, od ponedjeljka do srijede 25. marta, biće hladno sa mogućnošću jutarnjeg mraza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.