“Zaštita djece u školama zahtijeva nultu toleranciju na nasilje” /VIDEO/

Zaštita djece u školama zahtijeva nultu toleranciju na nasilje i svi u društvu treba da ozbiljnije shvate taj problem i da se intenzivnije uključe u njegovo rješavanje,poručeno je sa okruglog stola održanog u Bijeljini, na temuvršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Izvršni direktor Instituta “Perpetum mobile” iz Banjaluke Srđan Ostojić upozorio je na zastrašujući podatak  da 20 odsto djevojaka i 40 odsto mladića ne smatra da je jedan šamar oblik nasilja prema svom partneru, što pokazuje da njihova percepcija nasilja nije izražena.

Učenica koja je prijavila nasilje Valentina Stanković iz Srednje stručne škole u Janji kaže da je iz njenog iskustva prijaviti nasilje isto što i trpiti ga.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković kaže da su istraživanja pokazala da se djeca najčešće obraćaju stručnim timovima u školama zbog depresije, anksioznosti, povučenosti i problema vršnjačkog nasilja, a kao najveći problem vide omalovažavanje, depresiju i vršnjačko nasilje.

“Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske, u saradnji sa Institutom za razvoj mladih i zajednice “Perpetum mobile”, organizovala je okrugli sto o temi “Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama” koji je održan u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske u Bijeljini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *