Zastava Srpske na jarbolu visokom 25 metara na Panjiku iznad Priboja

Članovi Udruženja veterana “Garda Panteri” su, povodom krsne slave i Dana Republike Srpske, podigli zastavu Srpske na jarbol visok 25 metara na Panjiku iznad Priboja, u opštini Lopare.

Nakon podizanja zastave, prislužene su svijeće borcima koji su dali život za odbranu Republike Srpske, saopšteno je iz Udruženja veterana “Garda Panteri”.

Predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović izjavio je da podizanje zastave na Panjiku ima posebnu simboliku jer je podignuta na samoj granici Republike Srpske sa Federacijom BiH, te poručio da niko nikada neće ukinuti Dan Republike.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je povodom 9. januara – Dana Republike da Srpska mora nastaviti da bude istrajna u odbrani svojih prava.

“Ako se Republici Srpskoj uzme pravo da slavi svoj dan, a to pokušavaju, šta je onda ono što joj se još može uzeti? Zato Dan Republike slavimo sada i slavićemo ga svih godina koje dolaze. Borimo se za ekonomski napredak i prosperitet i još bolje društvo, kako cijele Republike Srpske, tako i njenih lokalnih zajednica”, rekao je Savić Srni.

On je građanima čestitao 32. rođendan Republike Srpske i poželio da žive u jakoj i stabilnoj Republici.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *