Zasijana ogledna polja kukuruza, različiti hibridi dokazuju potencijal u Semberiji /VIDEO/

Iako se sijalo izvan optimalnog roka proljećna sjetva u Semberiji privredena je kraju. Uporno su nestabilne vremenske prilike u aprilu te nepovoljni temperaturni uslovi zemljišta odgađali ovaj posao, koji je realizovan početkom maja.

Temperatura zemljišta se ovih dana kretala između 14 do 18 stepeni na pojedinim parcelama, pa se očekuje i ravnomjerno nicanje kukuruza, onaj koji je zasijan prije dvadesetak dana već je na parcelama nikao.

Na području Semberije u atarima poljoprivrednih proizvođača postavljena su dva makroogleda kukuruza, a rezultati koji budu ostvareni biće dobar reper za planiranje proizvodnje i uzgoja kukuruza na ovom području.

U ataru Velinog Sela zasijano je ogledno polje u kome se našlo više od 40 hibrida kukuruza, dok je na oglednoj parceli nadomak Dvorova zagospodarilo 36 hibrida. Stanjem na oglednoj parceli domaćin Ilija Lazić zadovoljan, važno je kaže da problema sa nicanjem ove jare ratarice nema.

U ataru poljoprivrednika Petra Stevanovića ogledno polje je zasijano desetak dana nakon što je iscurio kalendarski optimalni rok. Poljoprivrednici su stava da se u skladu sa čestim klimatskim promjenama mora ići u korak sa strukom i naukom, kako bi se proizvodnja kukuruza održala i dodatno unaprijedila, pa i ovaj ratar očekuje da će hibridi uz pravilnu agrotehniku i ove godine u ogledu ispoljiti najbolje.

Prošle godine ostvareni su rekordni rezultati u proizvodnji kukuruza, na ovogodišnje će u najvećoj mjeri uticati vremenski uslovi tokom sezone rasta i razvoja ove ratarice, kažu semberski poljoprivrednici.

Za razliku od prošle godine, 2021. je sa početkom nove sezone donijela i nešto veće troškove proizvođačima, pa kako kažu u proljećne je radove ovoga puta trebalo uložiti više novca zbog nešto skupljih sjetvenih repromaterijala.

Oni koji ulaze u proizvodnju kukuruza spremni su da biljci daju sve što tokom rasta i razvoja zahtijeva, a ako raspored padavina bude dobar narednih mjeseci mogli bi se opet kažu proizvođači na semberskim njivama obrati odlični prinosi.

U zavisnosti od genetskog potencijala hibrida, potrebno je usjevu prilagođavati i agrotehniku.

I taman kada su zaorali hibride kukuruza stiže i vijest da je kukuruz na tržištu poskupio, te da će taj trend biti nastavljen i ubuduće. Ilija ovu rataricu uglavnom uzgaja za tržište i danas kaže ima kukuruza za prodaju, a kada stanje cijena bude najbolje, tada je količine sa lagera ističe spreman i prodati.

Poznato je da se u kasnijoj sjetvi smanjuje i broj dana neophodnih za rast i razvoj biljaka. Ipak u stavu se slažu struka i poljoprivrednici, da se i ranije sijalo van optimalnih rokova, ali je u žetvi bilo dobrih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *