Zajednička briga o selima Srbije i Grada Bijeljina /VIDEO/

Samo zajedničkim snagama poljoprivrednici Mačve i Semberije mogu imati bolji nastup i biti konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu, poruka je sastanka koji je gradonačelnik Ljubiša Petrović održao u opštini Bogatić sa predstavnicima resornog ministarstva Srbije s ciljem bolje promocije udruživanja i zadrugarstva, te prekogranične saradnje.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je zajedno sa predstavnicima zadružnog Saveza RS i asocijacija zadruga na nivou Bosne i Hercegovine, te državnim sekretarom ministarstva poljoprivrede Srbije posjetio opštine Bogatić i Šabac, gdje je uspostavljena dobra praksa zadrugarstva. Cilj je da se takav vid proizvodnje i udruživanja prenese i u Semberiju.

Povod posjete gradonačelnika Bijeljine Badovincima jeste da se uspostavi što bolja saradnja poljoprivrednika s obje strane rijeke Drine, za šta je dobar primjer udruživanje kroz zadrugarstvo, koje u posljednjih nekoliko godina u Srbiji postaje sve razvijenije. Pokazuje to i broj zadružnih preduzeća kojih je trenutno na području Srbije blizu 1000.

U RS je trenutno registrovano 380 zadruga, od tog broja je oko 120 aktivno. Namjera saveza i resornog ministarstva je da se pozitivna praksa zadrugarstva iz Srbije primjeni i kod nas.

Gradonačelnik Bijeljine je prilikom posjete Mačvi obišao i zemljoradničku zadrugu Voćar Bogosovac kod Šapca koja se bavi otkupom i proizvodnjom voća. Prošle godine su otkupili oko 750 tona voća koje uglavnom izvoze.

Gradonačelnik Petrović je rekao da je namjera gradske uprave da bijeljinskim proizvođačima obezbjedi veliku centralnu hladnjaču gdje će se skladištiti voće i povrće iz semberije. Ovu investiciju najavio je već sljedeće godine te izrazio očekivanje da će imati podršku resornog ministarstva i ostalih institucija za ovaj projekat.

Gradonačelnik je naveo da će u narednom periodu razgovarati sa poljoprivrednicima iz Semberije koji na način udruživanja i zadrugarstva žele da poboljšaju svoju proizvodnju i plasman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *