Za vikend čišćenje otpada

Akcija uklanjanja otpada u dijelu toka Drinice-bare Starače uz Eko-vizitor centar “Jezera” biće organizovana u subotu i nedjelju, 24. i 25. aprila povodom obilježavanja Svjetskog dana planete Zemlje, najavila je predsjednik Ekološkog udruženja “Eko-puta” Snežana Jagodić Vujić.

Ona je rekla Srni da će udruženja iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, među kojima je i “Eko-put”, ovim povodom sinhronizovano održati akcije čišćenja obala vodenih površina i rijeka od otpada u više gradova.

Vujićeva je istakla da svaki građanin pojedinačno može uzeti učešće u ovoj globalnoj aktivnosti za obnovu i spas planete Zemlje.

“Životna sredina nam je u sve lošijem stanju, priroda je prepuna otpada, rijeke, potoci, bare i jezera uveliko devastirani antropogenim uticajem čovjeka i pitanje je koliko dugo će se moći izdržati takav bezobziran i nemaran odnos prema vlastitom okruženju”, navela je Vujićeva.

Dan planete Zemlje je prvi put obilježen 22. aprila 1970. godine u SAD, od kada se taj datum prihvata kao početak buđenja svijesti o očuvanju prirode i životne sredine i uticaja ljudskog djelovanja na prirodu.

Danas se ovaj dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine sa posebnim fokusom, ali uvijek sa jednakim ciljem – smanjenjem negativnog ljudskog uticaja na životnu sredinu i prirodu.

Mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije su u centru ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje.

Više od dvije stotine tehnoloških kompanija se priključilo klimatskoj akciji, a Fond Ilona Maska će objaviti propozicije za nadmetanje za sto miliona dolara za rješenja za prikupljanje i skladištenje ugljenika.

Mreža “Ert dej” najavila je da će obilježavanje Dana planete Zemlje ovoga puta trajati duže, ali i da svakog dana u godini moramo da budemo svjesni šta je potrebno da spasimo planetu, te da mijenjamo navike.

“Klimatske promjene i druga šteta nanijeta životnoj sredini uništili su naše prirodne sisteme, dovele do novih i smrtonosnih bolesti kao i do sloma globalne privrede… Moramo da oporavimo našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svetu prirode, već zato što na njoj živimo”, poručili su organizatori.

Tema ovogodišnjeg 51. svjetskog Dana planeta Zemlje, glasi “Obnovimo našu Zemlju”, sa namjerom da se prikaže realnost i prisutnost klimatskih promjena i globalnog zagađenja i da se motiviše na veće zalaganje i promjene koje će donijeti kvalitetnijem životu svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *