Za 10 mjeseci 540 poziva na SOS telefon za prijavu nasilja /VIDEO/

U Bijeljini je danas nizom aktivnosti obilježen početak Međunarodne kampanje 16 dana aktivizma u sklopu dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25.novembra.

Udruženje građana „Otaharin“ i Udruženje žena „Romkinja“ organizovali su danas aktivnosti povodom obilježavanja početka Međunarodne kampanje 16 dana aktivizma u sklopu dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predstavnice romske zajednice sa vidno istaknutim porukama koje pozivaju na rodnu ravnopravnost i nultu toleranciju prema nasilju nad ženama prošle su kroz romsko naselje nakon čega su stigle na Trg Kralja Petra I Karađorđevića kako bi i sugrađani imali priliku da vide poruke  koje se šalju u čast 25. novembra.

i Aktivistkinje i volonterke Fondacije ,,Lara” takođe su danas na gradskom trgu u Bijeljini organizovale uličnu akciju u kojoj su dijelile propagandni materijal i razgovarale sa prolaznicima o značaju borne protiv nasilja nad ženama i o pravu svakog od nas na život bez nasilja.

Iz ,,Lare” potvrđuju da su za prvih 10 mjeseci ove godine primili 540 poziva na SOS telefon za prijavu nasilja i tražili savjet, pružili psihološko savjetovanje kroz grupne i individualne razgovore sa psihologom za više od 100 žena, pružili pravno savjetovanje u 458 slučajeva i u Sigurnu kuću zbrinuli 20 žena i djece žrtava nasilja u porodici.

Iako je pandemija kovida -19 značajano uticala na aktivnosti koje se tradicionalano provode u okviru kampanje 16 dana aktivizma udruženja su iskoristila ovu priliku da još jednom pozovu sve sugrađane da im se pridruže u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i da daju svoj doprinos za život bez nasilja svih žena u našem društvu”.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počinje, 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv naslja nad ženama i traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *