Vuković: Obezbijediti prihvatilište za djecu u riziku /VIDEO/

U Bijeljini je potrebno obezbijediti prihvatilište za djecu u riziku i djecu ulice, što bi bio jedan novi socijalni model usluga u ovom gradu, kakav imaju veliki gradovi poput Banjaluke i Beograda, rekla je danas zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković.

Ona je povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece ulice – 12. aprila istakla da je važno pronaći korjenitno rješenje za ovaj problem.

Vukovićeva je najavila da će na današnjoj konferenciji “Trgovina djecom -pravo na sigurnost i obaveza pružanja zaštite svakoj potencijalnoj žrtvi”, koji je organizovalo Udruženje građana “Otaharin”, iz ugla Obudsmana pokazati kakvo je stanje sa kršenjem prava djeteta na području Bijeljine.

Ona je navela da će govoriti o potrebama i problemima djece koja su radno eksploatisana i u riziku su da budu žrtve trgovinom djecom, maloljetničkih brakova, seksualnog iskorištavanja.

Vukovićeva je istakla važnost koordinacije i saradnju između institucija lokalnog i republičkog nivoa na pronalaženju najboljih rješenja i modaliteta za unapređenje položaja i prava djeteta.

Republički koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Dragan Grmuša rekao je da su djeca, nažalost, često žrtve trgovine ljudima i da institucije Republike Srpske i Ministrstva unutrašnjih poslova preuzimaju maksimalne napore za prevenciju i krivično gonjenje počinilaca.

“Donijeli smo akcioni plan Vlade Srpske kojim je obuhvaćen znatan broj mjera suzbijanje svih oblika nasilja nad djecom i eksploatacije. Osnovani su regionalni monitoring timovi na republičkom i lokalnom nivou, čime smo preduzeli sve da spriječimo trgovinu ljudima i djecom”, rekao je Grmuša novinarima.

On je podsjetio da je prošle godine krivičnim zakonodavstvom popisano je da prosjačenje djece jedan od obilika eksploatacije, čime su stvorene pretpostavke za sve subjekte i prevencije i krivičnog gonjenja da uspješno procesuiraju trgovinu djecom.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će grad u toku ove godine početi izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi Bijeljina dobila prihvatilište za djecu u riziku, koje će im 24 časa pružati usluge.

Direktor “Otaharina” Bijeljina Dragan Joković rekao je da se danas obilježava Svjetski dan djece ulice, a da je, nažalost, uglavnom riječ o romskoj djeci, gdje postoje brojni problemi u borbi da se ona sklone.

Joković je istakao da će danas na konferenciji, u okviru projekta koji realizuju u saradnji sa USAID-om, razgovarti o mehanizmima i rješenjima koji mogu da koriste kako bi se ova djeca sklonila sa ulice, vratila u školske klupe i porodice.

On je naveo da su problem dosadašnje prakse, loša saradnja roditelja te djece, nedovoljni profesionalni kao i smještajni kapaciteti.

Joković je podsjetio da je ovo udruženje 2019. godine pokrenulo inicijativu za osnivanje prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela, a da će danas biti predstavljen elaborat kako bi se vidjela opravdanost takvog centra.

Joković je rekao da je uglavnom riječ o maloj djeci, čiji je cilj da stvore određenu milost kod građana, te da je ovo trend u čitavoj BiH, ali i u svim većinim gradovima u regionu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *