Vujević: Dugoročni veliki projekat izgradnja kuće Filipa Višnjića

Centar za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku učestvuje u velikom projektu izgradnje kuće guslara i tvorca srpskih narodnih pjesama Filipa Višnjića, rekao je Srni direktor ove ustanove kulture Predrag Vujević.

“Potpisali smo već Memorandum sa opštinom Loznica, a od ovog projekta, osim afirmacije ličnosti Filipa Višnjića, očekujem u narednom periodu mnoge druge projekte i manifestacije”, istakao je Vujević.

On je naveo da je prioritet Centra za kulturu da nastavi tradicionalne festivale, kao i da bi sljedeće godine likovna kolonija trebalo da se održi šesti put.

“Plod kolonije je bogat fundus Centra, a u sklopu nje imamo i dječije radionica slikanja. Oduvijek smo isticali važnost njegovanja budućih korisnika. Važno nam je i da nastavimo festival malih scena, jer smo u prethodnoj godini imali veliki odziv i izuzetne predstave beogradskih pozorišta. Velika je stvar osjetiti duh prestonice na ovaj način”, rekao je Vujević.

On je istakao da su u radu Centra nezaobilazne dječije predstave.

“Planiramo da djecu uključimo i u stvaranje, jer to je, vjerovatno, važnije od toga da budu posmatrači. Centar će formirati likovnu sekciju, a nastaviće školu glume koja postoji u okviru Centra već pet godina”, dodao je Vujević.

On je naglasio da je Centar uključio radnike u obuke za projekte, tako da se očekuje da projekti za djecu sa smetnjama u razvoju budu realizovani u sljedećoj godini.

Prema njegovim riječima, Centar afirmiše Ugljevičane ili im pomaže da se izraze u oblasti umjetnosti i kulture, najviše kroz izdavačku djelatnost.

“Prethodne godine smo imali dvije promocije knjiga. Planiramo i da stavimo akcenat na izložbe fotografija jer je fotografija doživjela ekspanziju kao umjetnički izraz”, dodao je Vujević.

Predrag Vujević

Govoreći o radu u ovoj godini, Vujević je naveo da je Centar za kulturu “Filip Višnjić” bio primoran da zatvori svoja vrata i otkaže repertoar zbog pandemije virusa korona.

“Kultura je jedna od oblasti koje je žestoko pogodila pandemija. Svjedoci smo da umjetnici ne mogu da zarađuju honorar, a kulturna dešavanja se, ili otkazuju, ili bivaju sprovedena u otežanim uslovima koji iziskuju dodatne troškove”, rekao je Vujević.

Prema njegovim riječima, Centar za kulturu je pratio trendove i nudio onlajn sadržaje za korisnike.

“Putem naše `Fejsbuk` stranice postavljamo sve dostupne linkove onlajn predstava, virtuelne ture muzeja, korisne tekstove, digitalizovane knjige…”, naglasio je Vujević.

On je podsjetio da je kultura uvijek bila bitan segment duhovnog razvoja društva.

“Smatram da je ovo samo jedan korak ka promjeni u kulturi, u svijetu uopšte. U ovom momentu, imamo ideju da organizujemo predavanje o temi `Virus korona i mentalno zdravlje`. Plan je da se predavanje snimi i bude dostupno onlajn”, rekao je za Srnu direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” Predrag Vujević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.