Vučić uručio najviši orden Orbanu /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu uručio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Vučić je u obraćanju nakon svečanosti nazvao Orbana velikim prijateljem, rekavši da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u prilici da ga odlikuje ovim ordenom, najvišim koji Srbija ima i koji dodjeljuje predsjednik Srbije.

On je rekao da orden dodjeljuje velikom, iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske i saradnje koja je dostigla najveći stadijum, bez presedana u modernoj istoriji.

Vučić je zahvalio mađarskom premijeru i za podršku koju otvoreno i u svakoj prilici pruža Srbiji, kako na evropskom putu, zalažući se za skorije čanstvo Srbije u EU, tako i u važnim regionalnim pitanjima.

“Budite uvereni da građani Srbije cene istinski takve prijatelje i komšije. Pravi prijatelji podržavaju jedni druge u teškim trenucima, a vi ste smogli snage da to činite i zato budite uvjereni da će Mađarska moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije”, rekao je Vučić.

On je istakao obavezu da se čuva srpsko-mađarsko prijateljstvo i jačaju strateški odnosi dvije zemlje.

“Hvala što ste u ovim teškim mesecima smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju zimu i budućnost za naše građane. Nadamo se da će ovaj orden, najviše priznanje Srbije, uvek biti i podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo od Sibinjanin Janka, imali većeg od vas”, rekao je Vučić.

Zahvalivši za odlikovanje, Orban je istakao da razumije da je dobio orden ne samo za to šta je učinio, nego za ono što će od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva.

On je podsjetio na pismo mađarskog grofa Ištvana Sečenjija srpskom knezu Milošu Obrenoviću /koji je dizao bunu protiv Turaka/, da su interesi Srbije i Mađarske toliko povezani htjeli ili ne, da moraju biti prijatelji.

“Mađarska sa Srbijom mora biti prijatelj. Mađari i Srbi treba zajednički da odbrane južna vrata Evorpe. To je i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske, pošto se migracije ponovo pojavljuju”, rekao je Orban.

On je istakao da istorija, geografija i viševjekovno prijateljstvo vezuju Srbiju i Mađarsku.

“Hvala što ste smatrali da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije”, dodao je Orban.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.