Vučić sutra donosi odluku o uvođenju vanrednog stanja zbog koronavirusa!

Predsjednik Republike sutra odlučuje o vanrednom stanju.

Kako Pink saznaje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će donijeti odluku o uvođenju vanrednog stanja na dijelu teritorije ili u cijeloj Republici Srbiji.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pozvao je predsjednika Srbije da u skladu sa ustavnim ingerencijama preduzme sve neophodne mjere radi zaštite stanovništva usljed širenja virusa korona.

Vulin je uputio pismo Vučiću u skladu sa Ustavom Srbije zbog ugrožene bezbjednosti građana na najvećem dijelu teritorije, prenosi RTS. 

Vanredno stanje

Vanredno stanja se proglašava u slučaju da postoji javna opasnost koja ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje.

Odluku o vanrednom stanju donosi Skupština većinom glasova. Ako poslanici nisu u mogućnosti da se sastanu, kao što je sad slučaj (zabranjena okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, a za odlučivanje neophodan kvorum od 126 poslanika) odluku mogu da donesu predsjednik države, premijer i predsjednik Narodne skupštine.

Vanredno stanje traje najduže 90 dana, poslije čega se ta odluka može produžiti na još tri mjeseca. Za to vrijeme Skupština se sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena.

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mjere kojima se odstupa od Ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava. Ako Skupština ne može da se sastane odluku mogu da donese uredbom vlada uz supotpis predsjednika države.

Ako odluku o vanrednom stanju i posebnim mjerama nisu donijeli poslanici, Skupština mora da je potvrdi u roku od 48 sati od donošenja ili čim bude u mogućnosti da se sastane. Ako odluka ne bude potvrđena, vanredno stanje prestaje da važi završetkom prve sjednice Skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Mjere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava ne smiju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, vjeroispovijesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porijekla.

Takođe, ni u kom slučaju ne mogu se suspendovati prava koja se odnose na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta. Zabranu ropstva, pravo na pravično suđenje i slično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *