Vučić pojasnio Hilu stavove Beograda /VIDEO/

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Eskobar, dolazi u Prištinu i Beograd kako bi podržao dijalog dvije strane, izjavio je za Tanjug portparol Stejt departmenta.

Ova posjeta dolazi nakon neuspjele runde dijaloga Beograda i Prišine na najvišem nivou, kada su se u Briselu nakon godinu dana susreli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik Prištine Aljbin Kurti.

SAD prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju njegov nastavak, a američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklijevati da se direktno uključi u razgovore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija, ako to bude potrebno, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Bivši diplomata Zoran Milivojević je naveo kako SAD nisu učesnik u ovome i ne mogu biti,jer ako bi se one uključile na jedan formalan način onda bi format pregovora pao.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas  ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, sa kojem je razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno poslije posljednje runde dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je ambasadoru Hilu prenio da Srbi koji žive na KiM bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Ukazujući na tenzije koje postoje na KiM, Vučić je rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sjever samo uz saglasnost NATO-a i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi.

Predsjednik Vučić i ambasador Hil razgovarali su i o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD, zaključuje se u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *