Vučić: Plan za KiM prihvatile sve članice EU, ako ne budemo sarađivali prekidaju se evrointegracije i povlače investicije

Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-njemački, već mnogo više od toga, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

“Mogao sam da kažem da nećemo da razgovaramo, ali bi bilo posledica”

Predsjednik je rekao da je prihvatio razgovore ne zato da bi kupovao vrijeme jer Aljbin Kurti će činiti sve da ne formira ZSO, a što hronološki prvo slijedi, već jer Srbija ne smije da ostane izolovana.

“Ja sam shvatio da nas niko ne sluša i da ćemo morati sa tim da se suočimo. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome. Mogao sam, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje dana, ili nedelje, kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da samo Nijemci u Srbiji zapošljavaju 80.000, a ako se uzmu i Amerikanci, Francuzi i Italijani ona je taj broj još toliki.

“Sa Nemačkom imamo 8,2 milijarde evra, od toga isplaćujemo plate i penzije, a da ne pričam šta bi značilo da Srbija bude izolovana. Srbija mora da učestvuje u dilaogu, mora da nastavi svoj put, ne zato što obožavam njihovo licemerje već zato što ekonomski moramo da ospatnemo i napredujeme, ne smemo da budemo izolovani”, rekao je Vučić.

“Brine me što ne postoji više racionalan pristup rešavanju problema”

Vučić ukazuje da ga brine to što ne postoji više nikakav racionalan pristup rješavanju problema.

“To je nešto što sam video i u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja sveta. Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima i iznosio, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša. Ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i u toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

Kada im kažem mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste, ali vidite da nije realno, dodaje Vučić.

“Vidite da nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze”, poručuje Vučić.

“Znam šta će se dogoditi, mi želimo kompromis i razgovore. Uvek smo ih želeli. Želimo da pokažemo konstruktivan pristup na svakom mestu. Obe strane moraju da čine ustupke, razumeli smo to, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da u tome bude nagrađena”, istakao je Vučić i dodao da su “sve ovo bile jednostrane akcije Kurtija i njegovog režima, a oni su nagrađeni dobijanjem bezvizne liberalizacije, nagrađeni prijemom njihovih papira za EU, nagrađeni suštinski ulaskom u Savet Evrope da li će biti za šest meseci, godinu ili godinu i po potpuno svejedno, biće”.

“Sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština”

Vučić poručuje da moramo da radimo i da razgovaramo sa evropskim posrednicima, kao i Albancima i da pokušamo da pronađemo što je više moguće kompromisnih rješenja u brojnim pitanjima.

“Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, ne možemo da sprečimo ni njihov ulazak u NATO iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze za tako nešto da ih neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo”, kaže Vučić.

Ono što možemo je, kako kaže, da razgovaramo kako da podižemo stepen povjerenja između nas i Albanaca i kako da izgradimo poziciju za neki budući dugotrajni mir.

“Pre svega mora da bude formirana Zajednica srpskih opština”, naglašava Vučić.

“ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija, ona ima svoja 22 principa potpisana u Briselu 2015. godine. Tu postoje ciljevi, organizaciona struktura, to govorim jer bi neki drugi da stavljaju kako treba da izgleda ZSO, a zna se kako ona treba da izgleda”, rekao je Vučić.

“Samo želim da kažem da sada sledi velika borba za ZSO, očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od ova 22 ova principa nije u skladu sa ustavom Kosova i da zato neće to da urade, ali video sam odlučnost Amerikanaca po tom pitanju, verujem da će u narednim mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno”, dodaje Vučić.

“Saopštili su mi u drugoj rečenici da plan mora biti prihvaćen”

Predsjednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku “velike petorke” rečeno da  moramo da prihvatimo plan.

“U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je  – morate  da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se – pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji”, rekao je predsjednik Vučić.

Zatim je, kaže predsjednik, to ponovljeno tri puta u toku razgovara i da je on na to snažno reagovao.

“Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo”

Predsjednik Srbije je rekao da smo od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških incidenata, uključujući i današnje ranjavanje Miljana Delevića.

“Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni izbegnu formiranje ZSO i to je cela njihova taktika”, rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da ne možemo da promijenimo činjenicu da su se svi međunarodni zvaničnici više uznemirili “zato što je Rada Trajković sedela dva sata na klupici na administrativnom prelazu nego što su Srbi šikanirani, hapšeni, ranjavani”.

“Oni su došli sa jednim planom koji smo prvi put videli pre 60 dana. Bez ikakve krivice Srbije, nije upucan nijedan Albanac, nikoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan a onda su na forumu spoljnih poslova to prihvatili svi uključujući i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer im je predočeno da u planu nema priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova. Time je taj plan postao ne formalno ali de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo”, naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da oduvek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rješenje a da je traženje kompromisa jedino rješenje.

“Moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenje, nama je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup”, rekao je Vučić.

“Velika je nervoza u Evropi, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja”

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da smo u različitim medijima prethodnih dana vidjeli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije, tzv. francusko-njemačkog plana, koji, kako kaže, više nije francusko-njemački plan, već nešto mnogo više od toga.

“Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onom sa čime se Srbija suočava”, rekao je Vučić.

Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamjerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

“Upravo zbog činjenice da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele”, navodi Vučić.

“Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona”, istakao je Vučić.

Ukazao je da je poslije izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

Najprije što smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a zatim, dodaje, zbog incidenata koje je Kurtijev režim izazivao.

(RTS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *