Vučić otvorio gasovod “Balkanski tok”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros u Gospođincima kod Žablja novi gasovod “Balkanski tok”, koji vodi kroz Srbiju od Bugarske do Mađarske granice i dovodi ruski gas iz gasovoda “Turski tok”.

Na puštanju u rad gasovoda koje je organizovano oko 6.00 časova Vučić je istakao da je Srbija gasovodom “Balkanski tok” obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost što je važno za privlačenje novih investitora.

“Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju. Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije”, poručio je Vučić i izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsjednik Srbije ponovio je da će Srbiju ruski gas preko ovog gasovoda koštati na ulazu 155 dolara za 1.000 kubnih metara, uz mnogo niže troškove transporta nego do sada.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je izgradnjom i puštanjem u rad ovog gasovoda, potpuno obezbijeđena energetska stabilnost i bezbjednost Srbije, ali i šireg regiona i centralne Evrope.

“Završen je najvažniji dio jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji daje mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infratsrutkure i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilne isporuke energenata”, rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ocijenio je puštanje u rad gasovoda velikim događajem u razvoju rusko-srpskih bilateralnih odnosa i zahvalio svima koji su radili na izgradnji gasovoda.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da su već sada, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu, rasprodati 100 odsto svi gasni kapaciteti i u Bugarskoj, i u Srbiji i u Mađarskoj, što znači da će gas iz ovog gasovoda “trebati Evropi”.

On je najavio rad na ubrzanoj gasifikaciji Srbije.

“Radićemo i na projektu interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, ali ćemo sigurno raditi na planu izgradnje gasovoda Beograd-Banjaluka i otvoriće nam se Horgoš, što znači da smo radili po svim evropskim principima i imaćemo pristup preko Horgoša i Baumgartenu, i pretpostavljam `Severnom toku`”, rekao je Bajatović.

On je istakao da je linija Beograd-Valjeva neophodna da bi se rasteretio transportni sistem prema Sarajevu i Federaciji BiH.

Bajatović je napomenuo da su na gasovodu, čija je dvosmjernost testirana, ispunjene sve evropske energetske norme koje je tražila EU odnosno Energetska zajednica.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra, koji ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

“Balkanski tok” je dio gasovoda “Turski tok”, projekta ruskog “Gasproma” i turskog “Botaša”, koji bi trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, a Srbija i Bugarska taj dio gasovoda nazivaju “Balkanski tok”.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *