Vučić: Nikada nismo bili u težoj i složenijoj situaciji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas da zapadne zemlje ne dozvole da Albanci na Kosovu i Metohiji izazovu sukob, upozoravajući da će, ukoliko se drznu na napad i progon srpskog naroda, Srbija pobijediti.

Vučić je ocijenio da situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila teža i složenija, i to zbog najave Prištine da će od sutra početi da ukida srpske lične karte i registarske tablice.

“Biće još ozbiljnija ako prištinska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne odustane od svoje namere”, upozorio je predsjednik Srbije.

Vučić je u današnjem vanrednom obraćanju javnosti uputio, kako je naveo, veliku molbu predstavnicima velikih i moćnih zapadnih zemalja da malo povedu računa o međunarodnom pravu i o realnosti na terenu, kao i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob.

“To je moja velika molba. Mi ćemo tražiti mir, ali predaje neće biti. Ako se Albanci drznu da krenu u napad na Srbe, progon srpskog naroda i ponižavanje Srba i Srbije, samouvereno vam saopštavam da Srbija će pobediti”, poručio je Vučić.

On je apelovao i na Albance da se urazume i zamolio ih da ne dozvole sebi da zbog Kurtijeve bezobzirnosti i njegovih snova da bude “veliki Zelenski” kreću u napad na Srbe.

Vučić je i Srbe sa Kosova i Metohije zamolio da ostanu mirni, da ne nasjedaju na provokacije i da sačuvaju pribranost.

“Uplašen sam zbog reakcije srpskog naroda. Predstavnici Srba su mi u razgovoru 10 puta ponovili da je situacija dovedena do usijanja i da Srbi više ne mogu da trpe zulum. I u slučaju da krenu u proteste i demonstracije molim ih da ostanu mirni i ne daju Albancima povod da počnu da pucaju u masu. Samo da ostanu mirni i da nam daju vreme”, rekao je Vučić.

On je otkrio da se prištinska vlast već spremila za akciju i da su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslali jedinice, obezbijedivši im više od 21 tone goriva, sa željom da zaustavljaju sve one koji imaju srpske lične karte i registarske tablice.

“Plašim se da mi više nemamo kud. Srpski narod je sateran u ćošak, ali vodimo razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i pokušavamo da rešimo problem. Molim Albance da ne pomišljaju da mogu da čine svakovrsne zločine nad Srbima i da ih ne ponižavaju, jer se 17. mart 2004. godine i progoni Srba na drugim prostorima neće ponoviti”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li iza poteza Prištine stoji Zapad i da li zapadne sile na Balkanu, prvenstveno na Kosovu i Metohiji i u BiH, žele da izazovu sukob jer su nezadovoljne razvojem situacije u Ukrajini, Vučić je odbacio takvu mogućnost.

“Ne mislim da je interes Zapada da ovde, a naročito na Kosovu i Metohiji, postoji bilo kakav sukob. Mnogi faktori žele da ovde stvari ne budu stabilne i da bude mir, ali to ne odgovara zapadsnim silama. Ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji je rezultat neozbiljne i neodgovorne politike Prištine, koja želi da nameće stvari, a nema pravo”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je najveći problem Aljbin Kurti, ukazujući da je od njegovog dolaska na vlast registrovano 2.006 inicidenata, odnosno napada na Srbe, njihovu imovinu i ataka na Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Zabeleženo je 50 odsto više napada od Kurtijevog dolaska na vlast, kao i više od 35 odsto napada na SPC i srpska groblja. Sve te incidente smo evidentirali i uradili precizan spisak na 12 stranica, sa svim podacima”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da za te napade niko ne odgovara, dok prištinska vlast hapsi Srbe zbog majica i pjesama koje im se ne sviđaju, kao i bilborda sa natpisima Zajednica srpskih opština, iako je riječ o zajednici koja je predviđena međunarodnim sporazumom, ali se na njeno osnivanje čeka već 3.390 dana, koliko je proteklo od potpisivanja Briselskog sporazuma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *