Vremenske prilike pogoduju radovima na otvorenom

Vremenske prilike narednih dana odgovaraće obavljanju aktuelnih poljoprivrednih radova na otvorenom, ali će povremeno biti prekidani zbog pojave kiše ili lokalnih pljuskova, navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda /RHMZ/.

Hladnije i vlažnije vrijeme nije pogodovalo usjevima koji su u intenzivnim fazama rasta, kao i ranom voću kome su ovakvi vremenski uslovi ometali zrenje i berbu.

U proteklih sedam dana registrovane su skoro svakodnevne padavine na

većoj teritoriji Srpske, a tamo gdje je kiša bila obilnija došlo je do stvaranja zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta, a to je uslovilo i bujanje korova, te prekidanje aktuelnih poljoprivrednih radova.

Nestabilne vremenske prilike u proteklom sedmodnevnom periodu stvorile su povoljne

uslove za razvoj biljnih bolesti, kako na voćarskim tako i na ratarskim kulturama, upozoravaju agrometeorolozi.

Često smjenjivanje padavina i visokih temperatura povoljno je za infekciju šljive prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća i plamenjače šljive.

Trenutno, vinova loza je osjetljiva na pepelnicu i crnu pjegavost.

Što se tiče biljnih štetočina, u toku je polaganje jaja prve generacije jabukinog smotavca, a kod šljive je počelo piljenje larvi prve generacije šljivinog smotavca, napominju agometeorolozi.

Kod kruške je, dodaju, zabilježeno prisustvo obične kruškine buve, na šta, takođe, treba obratiti pažnju.

Prema prognozi RHMZ-a, tokom sedmice očekuje se promjenljivo oblačno i u većini dana sunčano, a u dane vikenda u zapadnim, sjevernim i sjeveroistočnim predjelima moguća je mjestimično prolazna kiša ili lokalni pljusak praćen grmljavinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *