Volonter godine sedamnaestogodišnja Angelina Filipović /VIDEO/

Sedamnaestogodišnja Angelina Filipović, koordinator lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca BiH, dobitnica je nagrade Grada Bijeljina za volontera godine, dok su priznanja za izuzetan doprinos lokalnoj zajednici u oblasti volontiranja dobile i Jelena Vukčić Lukić iz Streljačkog kluba RVI „Orao”, članica Humanitarnog udruženja žena „Arta” Ivana Stevanović i Branka Stanojlović koju je predložila Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Filipovićeva, koja pohađa treći razred Gimnazije „Filip Višnjić”, istakla se radom u projektima neformalnog obrazovanja i volontiranjem u nekoliko nevladinih organizacija na području Bijeljine i šire.

– Dvije i po godine bavim se neformalnim obrazovanjem pri nevladinim organizacijama, pomažući mališanima da bolje savladaju ono što uče u školi. Osim toga, posredstvom Asocijacije srednjoškolaca BiH uspjela sam da učestvujem u „Dijalogu za budućnost” koji je organizovao UN, a izdvojila bih projekat „Apdejt ju” koji sam organizovala i okupila mlade sa sjeveroistoka BiH kako bismo razgovarali o medijima i njihovom uticaju na srednjoškolce. Bavila sam se i pravima djece i mnogim drugim pitanjima – navela je Filipovićeva.

Predsjedavajuća Aktiva mladih osoba sa invaliditetom Koalicije osoba sa invaliditetom „Kolosi” iz Bijeljine Ivana Stevanović kaže da joj je drago što je dobila priznanje i što je Gradska uprava Bijeljina prepoznala značaj volontiranja za izgradnju zdrave demokratske zajednice.

– Dugo se bavim humanitarnim radom, a članica sam Udruženja žena „Arta” i Koalicije „Kolosi”. Vodila sam psihološke radionice za djecu i mlade sa posebnim potrebama, a konstantno radim na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u našoj lokalnoj zajednici. Smatram da možemo mnogo da učinimo volontiranjem i da svako treba da doprinese svom okruženju na ovaj način –  istakla je Stevanovićeva.

Grad dodjeljuje priznanja devetu godinu zaredom

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović naglasila je da Grad dodjeljuje priznanja volonterima devetu godinu zaredom.

– Ovo je lijep način da obilježimo 5. decembar – Međunarodni dan volontera i zanimljivo je da ove godine imamo samo dobitnice priznanja. Bijeljina može da se pohvali postojanjem Lokalnog volonterskog centra koji ima oko 200 prijavljenih članova, a danas smo pozvali i osnovce i djecu iz obdaništa kako bismo gradili kult volontera. Apelujemo da im roditelji objasne da volontiranje nije besplatan rad, nego rad u korist društvene zajednice – zaključila je Mlađenovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *