Vojna parada održana u Moskvi, defilovalo 12.500 vojnika – nebo u bojama ruske zastave

U Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije održana je vojna parada. Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera. Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod, poručio je Vladimir Putin. Šest jurišnih aviona Su-25BM obojili su nebo bojama državne zastave.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, u Moskvi je održana vojna parada. U 27 gradova širom Ruske Federacije učestvovalo je više od 60.000 vojnika.

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Uobičajeni protokol je “dolazak” zastave Ruske Federacije i Zastava pobede, 150 divizije.

Paradu u Moskvi predvodio je vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. 

Saljukov je predao paradu ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je pozdravio vojnike i čestitao Dan pobjede.

Predsjednik Vladimir Putin čestitao je državljanima Rusije dan pobjede, nakon što mu je Šojgu podnio izvještaj. 

Predsjednik Rusije je rekao da je pobjeda od kolosalnog značaja. “Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod”, rekao je Putin. 

Poručio je da je sovjetski narod izrekao istorijsku presudu nacizmu i pobijedio ga. 

Neće biti oproštaja za one koji su zaboravili lekcije iz Drugog svjetskog rata i za one koji i dalje prave planove o agresiji, rekao je Putin.

“Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza, da se to ne može zaboraviti. A neće biti oproštaja ili izgovora za one koji ponovo kuju agresivne planove”, rekao je ruski predsjednik, koji je tokom govora proglasio minut ćutanja. 

Nakon himne Ruske Federacije, uslijedio je defile pješadije. Crvenim trgom prva je marširala četa dobošara u pratnji grupe koja nosi simbole pobjede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

U paradnom stroju su, između ostalih, bili pitomci Vojne akademije za vezu “Maršal Budjoni”, paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije, stroj Akademije civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije i drugi.

Defilovali su operativne divizije “Deržinski” iz sastava snaga Nacionalne garde Rusije, paradni stroj 4. gardijske tenkovske divizije “Andropov”. Sverusko kozačko društvo predstavljaju paradni strojevi kozačke jedinice iz Kubanja i Donske jedinice. 

Pješadijski dio parade završili su kadeti moskovske Više škole opšteg smjera. 

Prvi put u paradi učestvovale su studentkinje Vojne akademije vazdušne odbrane i paradne jedinice kadetskog korpusa Istražnog komiteta.

Pravo da otvore paradu pripalo je pripadnicima 1. gardijske tenkovske armije Crvene zastave na tenkovima iz Velikog otadžbinskog rata – T-34 -85. 

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice “Tajfun”, borbena vozila pješadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višecjevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica, artiljerijski sistem “Koalicija SV”.

Vazdušni dio parade otvorila je grupa od tri helikoptera Mi-26. 

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad Moskve bojama državne zastave Ruske Federacije.  

U vazduhoplovnom dijelu parade učestvovali su akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima Su-30SM i MiG-29, “Berkuti” u helikopterima Mi-28N, posade strateških raketnih nosača Tu-160 i Tu-95MS, avioni vojne transportne avijacije Il-76, lovci Su-35S, bombarderi Su-34 i Su-24M, helikopteri Mi-26, Mi-8, Ka-52, posade aviona Mig-31K i Su-57 i jurišnih aviona Su -25.  

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga. Na kraju vojne parade orkestar je izveo pjesmu “Pobjeda je i dalje mlada”.

Zbog pandemije kovida akcija “Besmrtni puk” će drugu godinu zaredom biti održana onlajn.  

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *