“Vodovod” dobio garanciju za kreditno zaduženje od 5,1 miliona KM

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas, uz amandman, odluku o davanju garancije za kreditno zaduženje Akcionarskog društva “Vodovod i kanalizacija” od 5,1 milion KM.

Amandmanom, koji je podnio predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, u odluci se mijenja dio rečenice koji se odnosi na datum stupanja odluke na snagu.

“Mijenja se dio da odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u službenom glasniku grada, a promjena podrazumijeva da stupa narednog dana od dana objavljivanja”, rekao je Đurđević.

Pojašnjavajući amandman, Đurđević je rekao da se u obzir treba uzeti činjenica hitnosti usvajanja ove odluke, odnosno da je ugrožena osnovna djelatnost preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, čime je ugroženo nesmetano vodosnabdijevanje grada.

Usvojen je i zaključak kojim se nalaže gradonačelniku Ljubiši Petroviću i direktoru “Vodovoda i kanalizacije” Dragiši Tanackoviću da do naredne sjednice gradskog parlamenta pripreme prijedlog rješenja za pomoć radnicima “Vodovoda i kanalizacije”, kako bi im bila isplaćena barem jedna plata.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović, tokom skupštinske rasprave, rekao je da su priloženi materijali neuporedivo kvalitetnije pripremljeni, navodeći da je pohvalno što je transparentno prikazana projekcija mjesečnih priliva i odliva, odnosno šta je “Vodovod i kanalizacija” radio u prethodnom periodu.

On je ukazao da se, pošto preduzeće ima 17 miliona KM kumulativnog duga i 1,6 miliona KM prijavljenog gubitka, postavlja pitanje koja će banka usuditi da da kredit takvom preduzeću.

Šef Kluba PDP-a Slaviša Marković rekao je da radnici “Vodovoda” zaslužuju pomoć, te izrazio zabrinutost kada će kredit biti odobren, zbog procedura.

Prema prijedlogu ove odluke, grad Bijeljina biće garant za kredit “Vodovodu i kanalizaciji” od 5.100.534 KM, od čega se na glavnicu odnosi 3.800.000 KM, kamatu 1.262.534 KM i ostale troškove kredita 38.000 KM.

U skupštinskim materijalima je navedeno da će ovo preduzeće sredstva iz kredita iskoristiti za refinansiranje postojećih finansijskih obaveza Društva, od kojih je milion KM namijenjeno za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske, te 455.000 KM za prijevremeno izmirenje obaveze po reprogramu sa Poreskom upravom Srpske.

“Za izmirenje cjelokupnog duga, uključujući i reprograme, prema MH Elektro Bijeljina i Trebinje 945.000 KM, dok će za izmirenje cjelokupnog duga prema `Vodama Srpske` /redovne mjesečne obaveze i reprogrami/ biti dato 580.000 KM”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

Za dospjele obaveze prema dobavljačima biće dato 680.000 KM, a za izmirenje obaveza prema DOO “Intergaj”, po osnovu pozajmice, 140.000 KM.

U prijedlogu odluke navedeno je da se kredit realizuje po maksimalnoj nominalnoj kamatnoj stopi do šest odsto i efektivnoj do 6,40 odsto, dok je maksimalna naknada za troškove obrade kredita jedan odsto od njegovog iznosa.

“Kredit će biti realizovan 2022. godine, po donošenju ove odluke o garanciji i dobijanju saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srpske. Otplata će biti izvršena u roku od 10 godina”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *