Vodotokovi Drine i Save značajni za turizam i poljoprivredu /VIDEO/

Bez koordinisanog pristupa klimatskim promjenama, svaka država se može suočiti sa ekonomskim posljedicama i negativnim uticajima na životnu sredinu, s toga je ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz podršku Svjetske banke, započelo realizaciju projekta “Izgradnje javne svijesti na slivu rijeke Drine u BiH”. Osim u BiH, ovaj projekat realizuju Srbija i Crna Gora.

Saradnja u prilagođavanju na klimatske promjene i zaštiti životne sredine su neophodni kako bi se povećala bezbjednost stanovništva i privrede, poručeno je danas na Okruglom stolu koji je održan u Etno selu Stanišići na kome se govorilo o klimatskim promjenama na slivu rijeke Drine. Okrugli sto koji je okupio predstavnike svih nadležnih institucija sa lokalnog, republičkog i državnog nivoa organizovan je u okviru međunarodnog projekta koji se realizuje u zemljama zapadnog Balkana Crnoj Gori, Srbiji i BiH.

Cilj nam je kaže Jupić da kroz ovaj projekat sačuvamo i dodatno unaprijedimo svijest ljudi koji žive u slivu rijeke Drine.

Zaštita kvaliteta i korištenje voda u Republici Srpskoj u nadležnosti je JU “Vode Srpske”. U ovom preduzeću kažu da prate kvalitet i donose mjere i programe za zaštitu onoga što već postoji te da prave planove kako bi unaprijedili postojeće stanje. U planu je uspstavljanje monitoringa kvaliteta podzemnih voda.

Klima je jedan od važnih faktora razvoja turizma, ipak usljed čestih klimatskih promjena neke od najljepših turističkih destinacija mogle bi izgubiti svoju atraktivnost, a područje sliva rijeke Drine obiluje turističkim resursima, koje treba zaštititi i očuvati.

Iz Gradske Turističke organizacije iozdvajaju jednu od poznatijih manifestacija “Drinsku regatu”, koja je ranije privlačila nekoliko hiljada učesnika, turista i zaljubljenika prirodnih ljepota Semberije. Međutim nepredvidiva i brza rijeka Drina iz godine u godinu mijenja svoj tok, a usljed nekontrolisane eksploatacije šljunka, na nekim mjestima, postaje i nebezbjedna za plovidbu.

Zaštita sliva rijeke Drine je prioritet kako za razvoj turizma, tako i privrede u cjelini stava su u Područnoj Privrednoj komori regije Bijeljina.

Nedavno je pokrenuto i pitanje realizacije projekta koji se tiče plovnosti rijeke Drine do Zvornika, za šta je prvo potrebno izraditi studiju ekonomske opravdanosti projekta.

Projekat “Izgradnje javne svijesti na slivu rijeke Drine u BiH” provodi ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz podršku Svjetske banke.Budžet koji je namijenjen realizaciji ovog projekta u zemljama zapadnog Balkana, težak je oko 3 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *