Vladika Fotije: Srpski narod je utemeljen na vjeri /VIDEO/

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Bijeljini, poručivši da je srpski narod utemeljen na vjeri i treba da bude ponosan na svoju tradiciju i običaje.

Episkop Fotije u besjedi ukazao da Srbi slave Božić 7. januara po starom kalendaru još od prvog Vaseljenskog sabora i to neće promijeniti.

“Cijela Ukrajina je promijenila kalendar, a onda će odmah uz to promijenti i vjeru. Mi Srbi smo postojani, nećemo mijenjati ništa što je iz naše tradicije i što naše pravoslavlje govori”, rekao je vladika Fotije.

On je istakao da srpski narod neće mijenjati ni granice, ukazavši da su Kosovo i Metohija dio Srbije.

“Ako pokušavaju da nam otmu Kosovo silom, svaka sila učini bezakonje. Ali, sila nije do vijeka, sila je zakratko, a Bog je u pravdi i istini. On je onaj koji je posljednji sudija i mi se u njega uzdamo”, rekao je vladika Fotije.

Blagoslovivši vjernike, episkop Fotije je ukazao da je Božić uvod u vaskrsenje Hristovo i svih ljudi.

“Zato je to veliko i blagosloveno i za naš narod, ali i za cio svijet. Mi Srbi zato treba da budemo ponosni na to što imamo Božić, imamo badnjak, našu tradiciju i običaje”, rekao je episkop Fotije.

Episkop je ukazao da rođenje Isusa Hrista nadilazi ljudska znanja i moći, jer je Bog postao čovjek radi spasenja ljudi i svijeta.

“Srpski narod je narod Božića, krsta, Svetog Save, vladike Njegoša. Svi zajedno smo utemeljeni na vjeri u Božić, vjeri da je Bog postao čovjek radi nas ili našeg spasenja i dao nam put, doneo nauku, dao blagoslov kako da živimo i kako da se spasavamo”, poručio je vladika Fotije.

U svim hramovima na području Semberije i Majevice služena je liturgija povodom Božića.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *