Vladika Fotije služio liturgiju povodom hramovne i gradske slave

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Bijeljini Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona povodom hramovne i gradske slave, poručivši vjerujućem narodu da treba živjeti u zajedništvu, a prevazići stranačke podjele.

Vladika Fotije je rekao da i danas u crkvi Svetog Pantelejmona ima mnogo ljudi, rasa i kultura koji imaju jednu vjeru, pravoslavnu, koja ih ujedinjuje u jedno tijelo Duha svetoga, tijelo samog Hrista.

Episkop zvorničko-tuzlanski je dodao da je zato pravoslavlje vaseljensko, a tvorci novoga svjetskog poretka su dobro prepoznali da to može da za njih bude problem.

“Pravoslavlje je, u stvari, jedan blagodatni svetski poredak u istoriji čovječanstva. Ono sabira sve ljude i sve narode i sve zajednice u jednu zajednicu crkve Božije, tijela Hristovoga i nadilazi i ono što je zemaljsko i ono što je nacionalno, uzvodi sve ka nebeskom. Zbog svega ovoga nije čudo što globalisti ustaju na pravoslavlje, jer teže da preuzmu kompetenciju od pravoslavlja”, rekao je episkop Fotije.

Vladika Fotije ističe da se pravoslavci uzdaju u Boga živoga, kao i u danas praznovanog Svetog Pantelejmona koji je bio ljekar po zanimanju, a koji je darom Božijim liječio i neizlječive bolesti.

“Pretrpeo je zbog toga mnoge muke kao hrišćanin progonjeni, a kad se pomolio Bogu posekli su ga i tako je stradao ovaj velikomučenik. I ovaj svetitelj i svi drugi vode računa o nama”, kaže vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski ističe da ljudi nemaju kraja u svom bezumlju i najveći prihodi idu na najrazornije oružje, te u tom smislu ovaj svijet nema budućnosti.

“Sa druge strane budućnost ovoga svijeta jeste u postu, molitvi, našim sabornim liturgijama pravoslavnim, u našem Svetosavlju. Za nas Srbe, ali i za druge, za Ruse, Grke i druge pravoslavne narode pravoslavna crkva nudi rješenje, posebno za nas koji smo ovde doživeli veliku golgotu i doživljavamo neprestano”, rekao je vladika Fotije.

Vladika Fotije ističe da je jedina slabost srpskog naroda podjela po brojnim političkim partijama, koja razbija nacionalno jedinstvo i duh jednog naroda.

“Crkva neprestano apeluje da se izmirimo i prepoznamo brata u bratu, da se približimo i da živimo ljubavlju Hristovom, vjerom u njega i svetitetelje naše”, rekao je on.

Vladika Fotije je naglasio da je to put koji nas vodi u život vječni, kojim Srbi treba da idu, a ne putem Evropljana koji odoše stranputicom, te od objesti ne znaju šta će sa sobom.

Vladika Fotije je naglasio da Srbi imaju svoj put, svoje svetitelje i idu tim putem ne okrećući se za tim nekim evropskim idolima, zvijezdama, nego treba da čuvaju pravoslavlje, svetitelje, hramove i da pobijede podjele.

“Dok to ne budemo učinili, mi nećemo moći ići dalje naprijed. Neprestano ćemo se sukobljavati jer imamo kancerogeni politički sistem koji ne donosi plod, a ti sukobi nikada neće dati napredak i toga se crkvi zahvaljujući, treba rješavati, poručio je vladika Fotije.

Obilježavanju slave grada Svetog velikomučenika Pantelejmona, pored brojnih vjernika, prisustvovali su i kum slave Tomica Stojanović, predstavnici Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Bijeljina Ljubišom Petrovićem i drugi.

Slavlje će biti nastavljeno u 17.30 časova kada će biti položeni vijenci na gradskom trgu kod spomenika srpskim borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u 18.00 časova je služba u Crkvi Svetog Đorđa.

Potom slijedi u 18.30 časova litija ulicama grada, a u 19.00 časova lomljenje slavskog kolača ispred zgrade Gradske uprave.

Povodom slave grada Bijeljina stigle su brojne čestitke.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poželio je u čestitki rukovodstvu grada da nastavi da razvija Bijeljinu i cijelu Semberiju, a predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Republike Srpska Milorad Arlov zahvalio je gradskim vlastima što dugi niz godina Bijeljina podržava humane projekte posvećene Kosovu i Metohiji te istakao da vjeruje da će nastaviti saradnju u narednim godinama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *