Vladika Fotije se sastao sa vikarom ruskog patrijarha

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sastao se danas u Bijeljini sa vikarom ruskog patrijarha episkopom Konstantinom, a u srdačnom razgovoru dotaknute su mnoge teme koje se tiču duhovnih veza bratskog ruskog i srpskog naroda, rečeno je Srni u Eparhiji.

Delegacija iz Rusije donijela je dio moštiju Svetog Aleksandra Nevskog koji će sutra biti dočekani u istoimenom manastiru u Ugljeviku.

Programom je u 8.30 predviđen doček vladike Fotija, episkopa Konstantina iz Ruske pravoslavne crkve i dijela moštiju Svetog Aleksandra Nevskog.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, potom litija i slavska trpeza.

Dio moštiju Svetog Aleksandra Nevskog dolazi iz svetiteljeve lavre u Sankt Peterburgu uz blagoslov Ruske pravoslavne crkve.

Prema podacima Eparhije zvorničko-tuzlanske, Hram Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku podigli su ruski vojnici za svoje duhovne potrebe u okviru mirovne misije u BiH. Hram je osveštan 1997. godine, a izgrađen je po ugledu na ruske crkve brvnare.

Ikonostas za hram izradio je ruski umjetnik Venijamin Mihajlovič Sibirskij, profesor na katedri živopisa Moskovskog Surikovog instituta.

Pored Hrama je sagrađen manji zvonik u ruskom stilu sa sedam zvona, koja je priložio tadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Mihajlovič Lužkov, preko episkopa Krasnogorskog, a na stubove zvonika postavljene su dvije ikone koje je u bronzi izradio i poklonio čuveni rusko-gruzijski umjetnik, živopisac i skulptor Zurab Konstantinovič Cereteli.

Staranje nad Hramom je nakon odlaska ruskih mirotvoraca povjereno parohiji gornjozabrđskoj, na čijem se prostoru nalazio.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda, a blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, Hram je 2020. godine proglašen Srpskim pravoslavnim manastirom Svetog Aleksandra Nevskog.

Nastojateljica manastira svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku je ruska monahinja Filoteja, koja je prije dolaska u eparhiju zvorničko-tuzlansku provela 12 godina kod moštiju svetog Nektarija na ostrvu Egina u Grčkoj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *