Vještaci utvrdili: Pilot kriv za pad helikoptera i Kobijevu smrt

Pilot Ara Zobajan podigao je helikopter u nepovoljnim vremenskim uslovima, što je kasnije uzrokovalo njegovu dezorjentisanost tokom upravljanja letelicom i odvelo u tragični pad, u kojem je poginulo ukupno sedam osoba među kojima je bio i veliki Kobi Brajant.

Tragična smrt NBA legende Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane i još pet osoba i dalje je velika i važna tema u Sjedinjenim Državama.

Danas je objavljeno tumačenje vještaka koji su radili na ovom slučaju i koji su u izvještaju na više od 600 strana utvrdili da je osnovna krivica bila na pilotu.

Naime, zvanično je uzrok pada helikoptera koji se dogodio u januaru 2020. godine bila odluka pilota Are Zobajana da poleti u oblake tokom lošeg vremena, iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju stoji da je pilot vjerovatno doživio prostornu dezorijentaciju zbog čega je vjerovao da se lejtelica penje dok se ona zapravo spuštala, navodi AP.

“Znate kako, mi radije koristimo izraz ‘pad’ nego ‘nesreća’. Nesreća je kada se desi nešto nepredviđeno. Ovde to nažalost nije bio slučaj”, rekao je potpredsjednik Odbora za bezbjednost transporta Brus Lendsberg.

U izvještaju se vještaci i stručni ljudi bave i mogućim pritiskom koji je pilot Zobajan pretrpio ili osjetio zbog eminentnog klijenta kakav je bio Kobi Brajant, te da se moguće upravo zbog toga i upustio u rizik i poletio u neodgovarajućim uslovima.

Dodaje se da je utvrđeno i to da nisu postojali nikakvi mehanički kvarovi na helikopteru.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *