Višković: Dio mjera pronatalitetne politike već ugrađen u ekonomsku /VIDEO/

Prirodni priraštaj u Republici Srpskoj od rata pa na ovamo u konstantnom je padu, od 2018. godine je čak ispod 10.000. Kako kroz mjere ekonomske politike popraviti situaciju?

Da demografska slika Srpske nije na zavidnom nivou svjesni su i nadležni, koji su počeli preduzimati niz mjera kako bi se ova situacija u lokalnim zajednicama popravila.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović formirala je savjet kao stručno tijelo koje je izradilo program mjera demografske obnove Srpske.

Neke od tih mjera već su ugrađene u Ekonomsku politiku i budžet Republike, kaže premijer Radovan Višković.

Preko ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je uvela i dječiji dodatak za djecu koja se rađaju na selu u iznosu od 500 KM.  To je samo jedna od najavljenih mjera demografske politike s ciljem da sela u Srpskoj opstanu i da se u njima podstakne rađanje što više djece.Od ove godine podsjeća premijer, uvedene su i mjere u oblasti obrazovanja.

Nadležne institucije su prepoznale problem, uvaženo je mišljenje struke koja je napravila analizu i modele po kojima treba djelovati s ciljem popravljanja demografske slike, koja je tvrde stručnjaci veoma kompleksna, ističući da su glavni faktori koji je limitiraju nedovoljno rađanje, povećano starenje stanovništva i migracije.

S toga je ističe i značajno da problem sa Federacijom BiH oko raspodjele prihoda od PDV- bude što prije riješen. Višković podsjeća da je samo u 2018. i 2019. godini budžet Srpske po tom osnovu oštećen za skoro 50 miliona maraka. To su značajna sredstva za buddžet Srpske i to ne može poručuje premijer trajati u nedogled.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *