Više od 90 izlagača na Sajmu šljive

Više od 90 izlagača danas je predstavilo svoje proizvode na jubilarnom 10. Međunarodnom sajmu šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku.

Sajam je na gradskom trgu otvorio načelnik opštine Vasilije Perić, koji je istakao da je Ugljevik najveći proizvođač šljive u Republici Srpskoj i da je Sajam nastao kao rezultat potrebe da se poveća obim proizvodnje i za sticanje novih saznanja, novih poslovnih veza.

“Ovo je najveća privredna i turistička manifestacija koja se održava u našoj opštini, a Ugljevik je poznat voćarski kraj, zahvaljujući vrijednim domaćinima, njihovom radu, iskustvu i znanju, ali i klimatskim prilikama, jer u ovdje šljiva dospijeva nešto ranije u odnosu na druge krajeve”, rekao je Perić.

On je podsjetio da je opština Ugljevik u prethodnom periodu ulagala znatna novčana sredstva u izgradnju infrastrukture u seoskom području, dodajući da od sela zavisi opstanak i ostanak stanovništva na ovim prostorima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz resora vodoprivrede Milan Gavrić ocijenio je uspješnim današnji sajam u Ugljeviku, istakavši da resorno ministarstvo podržava ovakve aktivnosti, a posebno iz oblasti voćarstva.

“Ministarstvo kroz svoje redovne podsticaje i pomoći poljoprivrednim proizvođačima subvencioniše voćarsku proizvodnju, kapitalna ulaganja, zasad novog voća do 30 odsto od ukupnog ulaganja, što je značajan iznos”, rekao je Gavrić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je ugljevički kraj imao više sreće od Lijevča polja i Krajine koji su bili pod uticajem mraza i leda, što je smanjilo proizvodnju voća.

“Ovo područje je izvozno orijentisano prema evropskom tržištu, što pokazuje da je proizvodnja za zavidnom nivou”, rekao je Gavrić.

Momčilo Marsenić, direktor lokalne Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je organizator ove manifestacije, rekao je da ovogodišnji sajam ima rekordan broj izlagača, njih 90, te da su predata 223 uzorka voćnih rakija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH za ocjenjivanje.

“Vlasnik najbolje šljivovice dobiće kazan za rakiju od 110 litara vrijednosti 4.800 KM”, rekao je Marsenić.

On je dodao da je bio 41 uzorak meda na ocjenjivanju.

Od 19.00 časova Perić će dodijeliti nagrade najbolje ocjenjenim rakijama.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *