Više od 1,3 milijarde ljudi će imati dijabetes do 2050. godine

Broj odraslih osoba koje žive sa dijabetesom širom svijeta će se više nego udvostručiti do 2050. godine, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu Lanset.

Predviđa se da će broj dijabetičara sa 529 miliona, koliko ih je bilo 2021. godine, biti povećan na 1,3 milijarde 2050. godine, prenosi Gardijan.

Stručnjaci navode da su podaci alarmantni, dodavši da dijabetes nadmašuje većinu bolesti u svijetu, te da predstavlja značajnu pretnju po ljude i zdravstvene sisteme.

“Dijabetes ostaje jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje i očekuje se da će agresivno rasti u naredne tri decenije u svakoj zemlji, starosnoj grupi i polu, što predstavlja ozbiljan izazov za zdravstvene sisteme širom svijeta”, rekla je dr Šivani Agarval sa Medicinskog fakulteta Albert Ajnštajn u Njujorku.

Prethodno su Ujedinjene nacije objavila da će do 2050. godine na planeti živeti oko 9,8 milijardi ljudi, što znači da će do tada između jedne od sedam i jedne od osam osoba živjeti sa dijabetesom, navodi britanski list.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *