Više novca za voćare i povrtare, cilj da se proizvede što više hrane

Voćari i povrtari bi od agrarnog budžeta Republike Srpske, koji će i iduće godine iznositi 180 miliona KM, trebalo da dobiju više novca, a fokus kako poljoprivrednika, tako i resornog ministarstva je, kako kažu, proizvodnja što više hrane.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je prije nekoliko dana da će agrarni budžet naredne godine biti isti kao ove, a da će sredstva biti drugačije raspoređena, pišu “Nezavisne“.

“Podsticaji za kapitalne investicije neće biti prioritet kao do sada jer su poljoprivrednici nabavili dovoljno velikih radnih mašina i priključaka. U te svrhe je ove godine iz agrarnog budžeta uloženo 60 miliona maraka, čak 20 miliona više od planiranih sredstava. Kapitalne investicije neće biti ukinute, ali će kriterijumi biti pooštreni. Moramo obezbijediti dovoljno hrane iz domaće proizvodnje. S tom namjerom tekuća proizvodnja dolazi u prvi plan. Treba da imamo što više hrane. Kada su u pitanju voćari i povrtari, sigurno mogu reći da će i tu biti izmjena, pogotovo kada su u pitanju povrtari”, kaže Minić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je sve što su predložili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prihvaćeno i uvaženo.

“Dugi niz godina smo u jako teškoj situaciji i mislim da će svi naši prijedlozi biti prihvaćeni. Znamo da je najkvalitetnije, najbezbjednije, najsigurnije i najjeftinije naše domaće voće. Nama je glavni cilj da imamo neku realnu podršku za protivgradne mreže i trenutno nam je to najpotrebnije. To je prihvaćeno i ići će sa 70 odsto subvencije. Takođe, dobićemo treću godinu zaredom besplatno 100.000 sadnica, i uz ove mjere i antifrost koji će nam značiti. Prinose ćemo povećati sigurno za 50 odsto, a uklapaćemo se u sortiment koji tržište traži, jer se tržište mijenja i moramo se prilagoditi. Jedino što treba da nađemo tržište, ali kad imamo dobar sortiment i proizvod – tržište će se naći, a možemo ga i izvoziti jer nam je sad otvoreno i azijsko tržište, osim Ruske Federacije. Bitno je da idemo na izmjenu sortimenta i podmlađivanje rasada”, naglasio je Dojčinović.

Istakao je da su voćari tražili da imaju budžet za proizvodnju i preradu voća od šest do sedam miliona KM te da on trenutno iznosi četiri miliona KM, što je, po njegovom mišljenju, jako malo.

“Ovo je realna cifra i mislim da ćemo se naći na oko šest miliona KM. Nemamo razlog da budemo nezadovoljni i mislim da će voćari ovim postignutim dogovorom biti zadovoljni”, kazao je Dojčinović.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da je pravac Ministarstva i Udruženja da se fokus stavi na primarnu proizvodnju i proizvodnju hrane.

“Jedan dio kapitalnih ulaganja biće kontrolisan, da se ne može svake godine kupovati traktor kao radna mašina, odnosno nije ni realno da se može mijenjati traktor. Značajna sredstva će biti oslobođena iz kapitalnih ulaganja da bi se u direktnoj proizvodnji što više sredstava uputilo, kako bi se proizvelo što više, što bolje i kvalitetnije. Naši prijedlozi su bili da se uputi podrška u vidu subvencije, odnosno učešća Ministarstva u nabavci sjetvenog i sadnog materijala, a drugi zahtjev je da se eventualno na četiri miliona KM koje imaju povrtari izdvoje dodatna dva da bismo mi imali nekakav prosjek, odnosno 0,20 KM po kilogramu prodatog povrća, da bismo i mi mogli planirati svoju proizvodnju i biti konkurentni na tržištu. Povrtari će biti sigurno zadovoljni ako se jedan od ova dva zahtjeva uvaži, odnosno da se ta podrška da u direktnu proizvodnju, što i jeste cilj kako nas iz Udruženja, tako i Ministarstva”, kazao je Ilić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *