“Višak junetine, svinjetine i jagnjetine riješiti uvođenjem prelevmana na uvoz” /VIDEO/

Imamo tržišni viškove junetine, svinjetine i jagnjetine, te je, u cilju zaštite domaće proizvodnje, neophodno uvesti prelevmane na uvoz, a višak mesa pokušati izvesti. To su neke od poruka iznesenih na sastanku u Privrednoj komori RS, na kojem su se okupili primarni proizvođači iz oblasti stočarske proizvodnje, prerađivači, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj nam je da pokušamo napraviti iskorak u traženju rješenja kako pomoći primarnim proizvođačima i obezbijediti siguran plasnman i zadovoljiti potrebe prerađivača, kažu u Privrednoj komori Srpske, naglašavajući da je dobro organizovana domaća proizvodnja od velikog značaja.

Đurić izražava očekivanje da će problem plasmana mesa i žive stoke na domaćem tržištu zbog prekomjernog uvoza biti riješen na nivou države, kroz uvođenje određenih mjera. Da bismo se u narednom periodu oslonili na domaću proizvodnju moramo jasno definisati kaže pod kojim će uslovima ona funkcionisati kako bi se i održala.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su do sada organizovali niz sastanaka s ciljem da se bolje uvežu primarna poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija. Neminovno je kažu da ove dvije grupacije djeluju zajedno.

Pandemija virusa korona ostavila je velike posljedice u sektoru animalne proizvodnje zbog nemogućnosti plasmana stoke, pa su se pojavili ogromni tržišni viškovi.

Vremena je ostalo malo kako bi se definisali pravci a da bi se održala proizvodnja. Ovo je i momenat kažu u udruženjama da se vještački razjedinjeni stavovi proizvođača i prerađivača konačno približe.

Primarno je riješiti problem svinjskog i junećeg mesa. Jedna od predloženih mjera je i uvođenje prelevmana za gotove proizvode. Moglo se i čuti da ne mogu biti konkurentni ni proizvođači ni prerađivači, ako jedni zarađuju, a drugi gube.

U Zajednici živinara RS kažu da se i jedni i drugi, odnopsno proizvođači i prerađivači, u uslovima neuređenog domaćeg tržišta peku na istoj vatri.

Ono što je sigurno i jedni i drugi čekaju da se situacija u sektoru animalne proizvodnje urgentno riješi, uvođenjem mjera zaštite domaće proizvodnje. Zatražena je i kontrola domaćih i stranih proizvoda na policama trgovačkih lanaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *