Vinari bilježe rast proizvodnje – zadovoljni i proizvođači voćnih rakija /VIDEO/

Proizvodna godina za voćare i vinogradare bila je prosječna. Uspjeh u poslu bilježe na kraju sezone proizvođači vina i voćnih rakija kako u Srpskoj tako i u regionu.

U Destileriji “Epoha” iz Bobetinog Brda saradnjom sa majevičkim voćarima te proizvedenom količinom domaće voćne kapljice, zadovoljni.

IZ Vinarije Pajić poteklo je i ove godine kvalitetno vino, zahvaljujući rodu i kvalitetu grožđa koje je raslo i stasavalo u vinogradima Pajića na obroncima Majevice.

Od 2013. godine od kada postoji Vinarija Pajić pa do danas uloženo je puno rada i truda u oživljavanje vinogradarstva i širenju vinske kulture u majevičkim krajevima. Kako najavljuju iz Vinarije Pajić, radiće se iduće godine na širenju vinograda.

Nadaleko poznata po kvalitetu su hercegovačka vina. Godina je bila zahtjeva za posao u vinogradima, međutim vrhunski kvalitet grožđa nije izostao, kažu i u Vinariji “Vera” iz Popovog Polja. Rasla je proizvodnja vina a snjom i potražnja.

Prije deset godina Vinarija “Vera” pokrenula je vlastitu proizvodnju i uzgoj vinove loze, vinogradi se danas prostiru na 150 hektara zemlje, a Hercegovci se nročito diče svojom žilavkom.

Plasmanom vina na bijeljinskoj regiji zadovoljni su i vinari iz zemalja okruženja, pa tako i u Vinariji “Tikveš”. Naročito su tražena stona vina. Govoreći o položaju vinogradarstva i vinaria u zemljama Evropske Unije predstavnici tamošnjih Vinarija kažu.

Budućnost vinogradarstva na domaćem terenu je s toga čini se u konstantnoj potrebi za edukacijom i unapređenjem uzgoja vinove loze i same proizvodnje vina.

Mnogo kvalitetnijih vina danas se prodaje i u tržnim centrima što prije nekoliko godina nije bio slučaj, kažu dobri poznavaoci tržišta vina, pa oni koji su opredijeljeni da piju isključivo kvalitetna vina, spremni su i da ih plate, po jačoj cijeni. Poznato je i da bez vina nema slavlja, te da je vino istovremeno i lijek i hrana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *