“Vesele mašine” radiće na Majevici punom parom

Voćari sa Majevice, za razliku od kolega iz Lijevča polja i Krajine, zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom šljive, a s obzirom na to da je većina domaćina već obrala voćke, spremne su i “vesele mašine” za pečenje čuvene rakije, za koju kupaca nikada ne manjka.

U majevičkom kraju ne postoji domaćinstvo koje u podrumima ne čuva pletare domaće šljivovice, pa se tako domaćini raduju pokretanju kazana jer pečenje rakije nije samo posao, već tradicija koja okuplja porodicu i prijatelje.

Tradicija uzgoja autohtonih sorti šljive održala se uprkos brojnim izazovima, a proizvođači kažu da najbolji rod daju stenlejka i požegača. Ugljevik se danas svrstava među najveće proizvođače šljive u Srpskoj, a procjenjuje se da u ovoj lokalnoj zajednici ima oko milion stabala ove voćke.

– Ugljevik je poznat voćarski kraj zahvaljujući vrijednim domaćinima, njihovom radu, iskustvu i znanju, ali i klimatskim prilikama, jer ovdje šljiva dospijeva nešto ranije u odnosu na druge krajeve – kaže načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Ove godine i vremenski uslovi išli su im naruku, a iako su ubrali nešto manje plodova u odnosu na prethodne godine, kvalitet nije izostao. Većina proizvodnje završava na domaćem tržištu, ali postižu se i dobri rezultati u izvozu, posebno na evropskom tržištu.

Jedan od najvećih proizvođača u Srpskoj Darko Milošević iz Tutnjevca kod Ugljevika poznat je po svojim zasadima.

– Dio proizvodnje plasiramo na domaćem tržištu, dok određene količine izvozimo. Godišnja proizvodnja je oko 200 tona – kaže Milošević.

I voćari u susjednim Loparama zadovoljni su kvalitetom.

– Ove godine šljiva je dobro rodila, nisu bile velike količine, ali kvalitet nije izostao. Na ovim prostorima ljudi se ozbiljno bave proizvodnjom voća – rekao je predstavnik Destilerije “Epoha” iz Lopara Bojan Džuveleković dodajući da mogu proizvesti oko 15.000 litara rakije.

Pomoć

Nadležni u Ugljeviku odavno su prepoznali dobre prirodne preduslove za proizvodnju šljive pa iz godine u godinu izdvajaju i novac za podizanje zasada, ali i poboljšanje prateće infrastrukture u selima.

Pored opštinskih izdvajanja, voćari mogu da računaju i na republičke podsticaje. Resorno ministarstvo subvencioniše voćarsku proizvodnju, kapitalna ulaganja, kao i zasad novog voća do 30 odsto od ukupnog ulaganja.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *