Veliko interesovanje za kalcifikaciju zemljišta u Semberiji /VIDEO/

Ove godine skupštinskim amandmanom budžet za podsticaje poljoprivredi Semberije je uvećan, međutim cilj je da iduće godine za te namjene budu izdvojena veća sredstva,kako bi se dodatno podstakla poljoprivreda pa samim tim i olakšao ostanak na selu. Prijedlog Agrarnog fonda je da u izradi nacrta budžeta grada za iduću godinu, za podsticaje bude izdvojeno 2,5 miliona KM.

Agrarni fond Grada Bijeljina raspoloživim sredstvima, kroz Pravilnik o podsticajima, podstiče održivost i razvoj lokalne poljoprivrede. Nedavno su isplatili  predviđena sredstva svim učesnicima koji su ove godine svojim nastupom i prezentacijom domaćih proizvoda,  upotpunili manifestaciju “Dani povrća”, koja je održana na Gradskom trgu. Agrarni fond će sa 10.000 KM podržati i održavanje 19. Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro”.

Pravilnik o podsticajima je nakon provedenih javnih rasprava donijet 1. jula ove godine, napominje Lazarević i dodaje da je do sada uspješno završena tenderska procedura za kalcifikaciju zemljišta, te seosku infrastrukturu, što se prije svega odnosi na uređenje pristupa obradivim površinama.

Rok za podnošenje zahtjeva za kalcifikaciju istekao je krajem avgusta mjeseca. Svi oni koji prošle godine nisu dobili krečnjak na njive, a podnosili su zahtjeve, ove su godine bili u prilici da zahtjeve obnove.

Procedura koju predviđaju novine u Pravilniku je jasna, ko je prošle godine dobio krečnjak na proizvodne parcele, ove godine to pravo nije mogao ostvariti, za šta će opet zahtjevom moći aplicirati tek iduće godine.

Analizu zemljišta 10 KM po uzorku plaća Agrarni fond. Da li je krečnjak prijeko potreban određenoj parceli kako bi se popravila struktura i poboljšao kvalitet zemljišta, upravo zadnji sud daje obavljena analiza.

Oni koji rade u sektoru povrtarstva, a imaju pravo na lokalne podsticaje zahtjeve trebaju podnijeti do 30. novembra. Krajem oktobra u Agrarnom fondu očekuju zahtjeve mlinara i otkupljivača koji su ove godine preuzeli domaću pšenicu, kako bi krenule i predviđene isplate premija prema ratarima, za šta je planitan iznos od 400.000 KM.

Pravilnik za podsticaje je dostupan i transparentan svima i na zvaničnoj internet stranici grada, putem koje se poljoprivredni proizvođači mogu bolje upoznati sa uslovima i načinima za ostvarivanje prava na podsticaje Agrarnog fonda, napominje Lazarević.

Ove godine preko Agrarnog fonda Grad Bijeljina podstiče i pčelarstvo u Semberiji. Premija za proizvodnju i uzgoj pčela ostvaruje se na osnovu zahtjeva udruženja pčelara.

Ove godine skupštinskim amandmanom budžet za podsticaj poljoprivredi Semberije je uvećan, međutim cilj je da iduće godine za te namjene budu izdvojena veća sredstva, kaže Lazarević.

Prijedlog Agrarnog fonda je da u izradi Nacrta budžeta grada za iduću 2022. godinu, za podsticaje poljoprivredi Semberije bude izdvojeno 2, 5 miliona KM.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.