Velika auto-litija krenula iz Beograda ka Prijepolju

Iz Beograda je jutros ka granici sa Crnom Gorom krenula auto-litija u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i njihovoj borbi za svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Prije početka auto-litije, koja ide ka manastiru Svetog Ilije u Jabuci kod Prijepolja, služen je moleban.

Učesnici litija nose majice i parole sa natpisima koji su obilježili i litije u Crnoj Gori – “Ne damo svetinje”, “Crna Gora – Srbija, jedna familija”, kao i zastave Srbije i ikone.

Predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore u Srbiji Željko Čurović rekao je da će se auto-litiji iz Beograda pridružiti auto-litije iz Novog Sada, Vrbasa i drugih gradova, te da će se svi u jednu litiju spojiti u Preljini kako bi zajednički preko Užica i Nove Varoši stigli u Prijepolje.

“Očekuje nas velika radost da se okupimo i pružimo podršku našoj braći u Crnoj Gori i da ne damo svetinje”, rekao je Čurović za “Sputnjik”.

On je naglasio da učesnici auto-litije nose samo nacionalna i vjerska obilježja i da nema stranačkih parola ni politikanstva.

U Crnoj Gori posljednjih sedmica građani auto-litijama izražavaju podršku SPC i negodovanje zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su im vlasti zbog pandemije virusa korona zabranile litije i okupljanje oko svetinja.

(foto: Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *