Veća podrška za snažniju lokalnu poljoprivredu /VIDEO/

Ko je htio da proizvodi organizovano, napravio je u poljoprivredi ove godine dobar posao. S druge strane, plasman na pijacama loše je išao, pa neki  ispraćaju jednu od gorih proizvodnih sezona. U bijeljinskom Agrarnom fondu nastoje da kroz podsticaje, te subvencionisanje kalcifikacije zemljišta i analize proizvodnih površina, održe i unaprijede poljoprivredu, te da dodatno osnaže malog poljoprivrednog proivođača.

Proizveli su poljoprivrednici zavidne količine hrane ove godine, sve im je išlo na ruku. Oni koji su se prihvatili organizovane proizvodnje danas ocjenjuju da ispraćaju najbolju godinu u posljednjih desetak. Loše su prošli oni koji proizvode za otvoreno tržište.

Kako bi se osnažila i održala poljoprivredna gazdinstva u uslovima pandemije virusa korona koji su za posljedicu imali probleme plasmana stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, u kasi bijeljinskog Agrarnog fonda našlo se još novca.

Bijeljina raspolaže sa oko 56.000 hektara obradivih površina i oko 16.000 poljoprivrednih gazdinstava, od toga je u sistemu registrovano oko 6.300 gazdinstava, a 320 njih su komercijalna gazdinstva napominje Lazarević. S krajem oktobra istekao je rok za predaju zahtjeva Agrarnom fondu za podsticaj podizanju plastenika, navodnjavanje, te podršku stočarskoj proizvodnji. Cilj Agrarnog fonda je da dodatnim podsticajima osnaži male poljoprivredne proizvođače.

Cilj je da mali poljoprivredi proizvođači dobiju puni iznos podsticaja koji su namijenjeni određenoj grani poljoprivrede iz Agrarnog fonda, napominje Lazarević.

Težnja je da se u Agrarnom fondu nađe više novca u odućoj godini za podsticajnu podršku poljoprivrednicima u Semberiji.

Prethodnih godina podsticaje Agrarnog fonda ostvarivalo je od 700 do 1.000 proizvođača, a ove godine za subvencije iz kase Agrarnog fonda zainteresovano je oko 2.000 poljoprivrednika. Ove godine izdvojeno je 270.000 KM za kalcifikaciju zemljišta, pa je veliki i broj onih koji su zainteresovani za provođenje ove agrotehničke mjere na svojim gazdinstvima, prije samo desetak dana oko 550 poljoprivrednika iskazalo je interes za realizaciju ove mjere.

Kako se očekuje više od 650 domaćinstava biće uključeno u kalcifikaciju zemljišta, a riječ je o poslu koji se na ovakav način po prvi put realizuje preko Agrarnog fonda. Biće subvencionisana i analiza i uzorkovanje hemijskog sastava zemljišta, uz koje će poljoprivrednici dobiti i preporuke stručnjaka.

Za ove namjene u idućoj godini biće planirana veća sredstva kako bi se došlo do kvalitetnije proizvodnje, većih prinosa i sigurne računice, s obzirom da je na tržištu poznato da kvalitet prodaje proizvod po znatno boljoj cijeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *