Vazduh u Bijeljini i dalje zagađen, a rješenje se ne nazire /VIDEO/

Iako ne kalendarski, zima je već uveliko počela, a sa njom je na vidjelo opet isplivao stari problem – prekomjerno zagađenje vazduha u našem gradu, za koji izgleda, još uvijek nema rješenja.  Neugodni mirisi, posebno izraženi rano ujutro i uveče, ponovo su ružna svakodnevica za građane Bijeljine.

Ekonomska kriza, koja drma čitav svijet, kod nas se ustalila već decenijama, tako da građani pribjegavaju najjeftinijem enrgentu za loženje tokom zimskih dana, a to je ugalj pun sumpora, čiji dim vam prosto ne dozvoljava duži boravak napolju.

Na temu zagađenja tokom zimskih mjeseci danas smo razgovarali sa Snežanom Jagodić Vujić, predsjednicom Ekološkog udruženja “Eko put”.

U Bijeljini imamo paradoks da kroz grad prije nekoliko godina prošla gasna instalacija, ali da se tu stalo, te da taj energent još uvijek nije dostupan stanovništvu i industriji. Svake godine dobijamo oećanja da će gasovodi oživjeti, ali se to ipak ne dešava.

Gasifikacija bi možda mogla da riješi ovu situaciju, kažu ekolozi, ali dodaju da je problem tog energenta što nije uvjek dostupan i ima veoma oscilirajuću cijenu.

Još jedan paradoks vezan za zagađenje vazduha prisutan je u našoj lokalnoj zajednici – Naime parametre zagađenosti, možemo pratiti putem sajta gradske uprave, ali samo zbog statistike, jer ih objavljuju sa dva dana zakašnjenja, tako da naši sugrađani koji imaju respiratorne zdravstvene probleme nisu u mogućnost da dobiju pravu informaciju u datom trenutku. Uprkos tome, čini se da nadležni ovaj problem guraju pod tepih, jer se u poslednjih 10 godina ništa nije promjenilo u smislu rješavanja ovog gorućeg problema.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *