Vaspitači rade s djecom i kad ih nema u vrtiću

Roditelji čija su djeca boravila u vrtiću „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini trebalo bi da plate za mart polovinu od ugovorene cijene, dok bi za period u kojem nije organizovan rad s djecom plaćanja trebalo da budu potpuno oslobođeni.

Ovaj prijedlog Upravni odbor bijeljinskog vrtića uputio je Gradskoj upravi Bijeljina, koja je njihov osnivač.

Iz Gradske uprave je saopšteno da inicijativu podržavaju i da će donijeti odluku o njenoj primjeni. Ova mjera jedna je od onih kojima se građanima pokušava pomoći da prebrode teškoće koje je izazvala pandemija virusa korona.

Za cjelodnevni boravak mališana u vrtiću „Čika Jova Zmaj“ roditelji plaćaju 185 KM, a za skraćeni boravak 70 KM. Za porodice gdje dvoje djece boravi u istom periodu u ovoj ustanovi cijena je umanjena za 10 odsto, a za treće dijete je boravak besplatan.

Irena Mitić za dvoje mališana vrtić plaća mjesečno 333 KM.

– Ova inicijativa je sjajna i sigurno će dobro doći mnogim roditeljima. Neki ne rade, neki su dobili i otkaze. Logično je da ne plaćamo uslugu koju nismo imali. Ja se ipak nadam da to neće ugroziti rad ove ustanove i njenih zaposlenih. Moramo biti solidarni i izdržati i ove vanredne uslove – kaže Irena.

Dječji vrtić “Čika Jova Zmaj” rad organizuje u pet objekata, tri na području grada i dva u prigradskim naseljima, Dvorovima i Janji – Novom naselju.

– Na početku 2018/19. godine počeli smo sa radom i u novom objektu u naselju Ledinci, čime su smještajni kapaciteti povećani i sada ima mjesta za 520 djece – podsjeća direktor Slaviša Vujanović.

Ocjenjuje da to i dalje nije dovoljno za sve zainteresovane.

– Imajući u vidu značaj ranog učenja i uključivanja djece u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, cilj nam je da obuhvat djece povećamo u narednom periodu, što je u skladu sa Strategijom razvoja Grada Bijeljina, Strategijom razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj i sa nedavno objavljenim mjerama populacione politike na nivou Republike Srpske – naglašava Vujanović.

Podsjeća da se osim cjelodnevnog programa za djecu jasličkog i vrtićkog uzrasta u ovoj predškolskoj ustanovi organizuje i program produženog boravka za djecu prvog i drugog razreda osnovne škole, skraćeni ili poludnevni program za djecu vrtićkog uzrasta, a u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture i programom koji je namijenjen za djecu koja nisu bila obuhvaćena nekim od vidova predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Posebna pažnja posvećuje se partnerstvu s porodicom, stručnom usavršavanju radnika, kao i pedagoškom obrazovanju roditelja kao podršku odgovornom roditeljstvu.

Ova ustanova je zbog pandemije virusa korona obustavila rad 23. marta. Prestanak organizovanog rada s djecom u ovoj ustanovi iskoristili su za generalno spremanje vrtića, uređenje dvorišta, sitne popravke, kao i dezinfekciju svih objekata i prostorija kako bi spremno dočekali početak rada.

Fejsbuk

Kako bi održali kontakt s djecom i roditeljima i pomogli im u osmišljavanju različitih aktivnosti kod kuće vaspitači ovog vrtića su pokrenuli Fejsbuk stranicu „Zmajevo gnijezdo – Čika Jovini vaspitači, Bijeljina“.

– Želimo da s nama podijele crteže djece, fotografije i kratke video-zapise njihovih i aktivnosti cijele porodice. Dijete traži igru i aktivnost, naročito u situaciji kada je boravak s drugarima i na otvorenom uskraćen. Upravo iz tih razloga želimo podržati roditelje i osnažiti ih – kaže Vujanović.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *