Vanredna situacija u 15 opština u Srbiji

Broj opština u Srbiji koje su proglasile vanrednu situaciju zbog naglog rasta vodostaja i poplava usljed obilnih kiša povećan je na 15.

Trstenik je večeras proglasio vanrednu situaciju na području cijele opštine, a u pripravnosti je i Kruševac, gdje je u protekla dva dana palo 40 litara kiše po metru kvadratnom, što je uslovilo porast vodostaja na rijekama i bujičnim vodotocima.

Rijeka Rasina je za 24 sata nadošla za metar, pa se zbog velikog dotoka vode iz hidroakumulacionog jezera Ćelije ispušta 25 metara kubnih vode u sekundi, što je dovelo do plavljenja priobalnog šetalište u Kruševcu, ali stambeni objekti nisu ugroženi.

Sve hitne službe u Kruševcu su na terenu i rade na raščišćavanju kanala, a vlasnicima plovila na Zapadnoj Moravi izdato je upozorenje da ih uklone ili dodatno pričvrste zbog poplavnog talasa koji se očekuje tokom jutra.

Predsjednik opštine Arilje Miloš Nedeljković izjavio je da je ovo najveća poplava koju je taj kraj doživio i naveo da je visina vodostaja na rijeci Moravici bila 5,8 metara.

Mostovi na Moravici su zatvoreni za saobraćaj, isključeni su struja i voda, a evakuisani mještani uglavnom su otišli rođacima, dok je jedan broj smješten u sportsku halu.

U Ljuboviji je bujica na rijeci Ljuboviđa porušila tri mosta, a poplavljeno je nekoliko stotina kuća, uništeni su usjevi i posjedi.

Na poziv Štaba za vanredne situacije Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja rijeke Ibar koja prijeti da poplavi okolna domaćinstva.

Vanredna situacija na snazi je u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima i Trsteniku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *