Utovljeni bikovi tri mjeseca čekaju kupce

Stočari u Srpskoj od proglašenja pandemije virusa korona nemaju kupca za tovne bikove koji su odavno prestigli željenu težinu.

Semberski farmeri strahuju da ni ništa neće biti ni od izvoza junećeg mesa u Tursku, koji je trebalo da počne krajem mjeseca.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavljeno je da će se s predstavnicima Turske razgovarati o povećanju izvozne kvote sa 3.000 tona na najmanje 5.000 do 7.000 tona. Ako bude potrebno, reagovaće i resorno ministarstvo Srpske, kao i prošle godine kada je organizovan interventni otkup.

Štale su pune. Utovljeni bikovi skoro tri mjeseca čekaju kupca. Dragiša Mišić iz Batkovića kod Bijeljine kaže da iz dana u dan bilježi gubitke.

– Bikovi su prešli kilažu od 600 kilograma. Svaka životinja pojede od 20 do 40 kilograma hrane dnevno. Praktično smo u problemu – kaže farmer.

Stočari se žale da je pandemija virusa korona obustavila izvoz, ali, upozoravaju, nije zaustavila uvoz.

– Naše tržište uvozi i svinje i bikove, živu stoku, ali i meso i mesne prerađevine, a mi sa svojima ne znamo šta da radimo. Granice su za konkurenciju otvorene, prerađivači su nas praktično izbacili iz svih tokova. Naši prerađivači od nas i ne traže stoku, a s vremena na vrijeme uspijemo da prodamo klaoničarima u Federaciji, i to je to – kaže Savo Bakajlić iz Gornje Čađavice, koji na svojoj farmi ima 30-ak utovljenih grla, spremnih za prodaju.

Gubici se povećavaju, jer cijene žitarica skaču, a cijena mesa pada.

– Prodaje se za 3,7 odnosno 3,8 KM po kilogramu žive vage. Praktično smo ucijenjeni. Moramo prodati ta grla od 800 do 1.000 kilograma, jer pristižu i mali. Kupuje samo crno tržište, na kome možeš bilo kome prodati bez papira, a mi, u sistemu PDV, to ne radimo – kaže Bakajlić.

Stočari se nadaju da će najavljeni nastavak izvoza u Tursku riješiti problem plasmana, a omogućiti i bolju cijenu. Predsjednik semberskog Udruženja farmera Ljubomir Stevanović kaže da je, prema njihovim saznanjima, Turskoj potrebno meso, jer su zalihe potrošene.

– Cijena mesa kod njih je u porastu, vlada i nestašica, jer su potrošili zalihe, pa će valjda biti mjesta i za našu robu. Ukoliko bismo prodavali kilogram za četiri KM, naša proizvodnja bi bila isplativa – kaže Stevanović.

Uvođenjem zaštitnih mjera ili povećanjem podsticaja da bi izdržali nelojalnu konkurenciju iz EU, moguće je očuvati ovu proizvodnju, smatraju u Savezu poljoprivrednih proizvođača. Tvrde da se mora požuriti s interventnim otkupom, jer će u protivnom ova proizvodnja u Srpskoj biti ugašena.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da rade na tome da svih 11 klaonica u BiH, koje imaju sertifikat na osnovu turskih standarda, ubuduće imaju ravnopravan tretman i da ne smije biti privilegovanih, kao što se dešavalo u prethodnom periodu.

Ministarstva spremna za intervenciju

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističu da je 2019. spoljnotrgovinski promet bio skoro u totalnom zastoju – svega 98,5 tona je izvezeno, a taj promet u prva četiri mjeseca ove godine povećan je na 761 tonu, što govori da BiH ima kapaciteta i da se tim pitanjem treba baviti na adekvatniji način.

I resorno ministarstvo Srpske spremno je da interveniše ako bude potrebno – stimulacijom proizvođača u otkupu ili mesoprerađivača koji uvoze velike količine mesa, da kupe domaće. U narednom periodu radiće se na rješavanju ovog problema.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.