Uticaj korona virusa na djecu /VIDEO/

Kako se situacija zbog epidemije korona virusa, odražava na djecu, budući da su zatvorene škole, nastava se odvija na daljinu, nemaju socijalne kontakte sa vršnjacima, te šta roditelji i institucije mogu uraditi kako bi im olakšali i zaštitili najmlađe kao najosjetljiviju kategoriju, govorimo u emisiji Aktuelno na Arena tv.

Školarci u doba pandemije i vanrednog stanja imaju organizovanu nastavu putem televizije, a roditelji rade od kuće. Ovo je poremetilo dosadašnji ritam i strukturu života. Briga, anksioznost i strah odraslih itekako se mogu odraziti i na djecu, zato je potrebno u krugu porodice otvoreno razgovarati o situaciji i pružiti djeci informacije, upozoravaju iz institucije Ombudsmana za djecu RS.

Advokat Duško Tomić upozorava da su djeca svakodnevna izložena kako kaže raznim koronakrizama.

Dječiji svijet u doba pandemije dobio je sasvim drugi oblik. Djeca više nisu u mognosti da se igraju i razmjenjuju iskustva sa svojim vršnjacima, izuzev preko društvenih mreža, što stvara dodatni problem socijalnog otuđivanja i još većeg usmjeravanja pažnje najmlađih isključivo na tehnologiju.

Institucija Ombudsmana upozorava da u ovakvim ekstremnim situacijama kada svakodnevno imamo poruku da ostanemo kod kuće, imamo i pojačanu opasnost od nasilja u porodici, naročito nad ženama i djecom i da osobe koje doživljavaju nasilje u porodici misle da su primorane da ostanu u svom domu s nasilnikom, izolovane od drugih ljudi.

Međutim, podsjećaju da su i tokom vanrednog stanja aktivni SOS telefoni i sigurne kuće za žrtve nasilja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentari: