Ustavni sud potvrdio nezakonite jednostrane realokacije gradonačelnika

Okončanjem postupka pred Ustavnim sudom Republike Srpske definitivno je potvrđeno da su bile nezakonite jednostrane realokacije budžetskih sredstava i isplate koje je na osnovu njih prošle godine vršio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, saopšteno je iz Skupštine grada Bijeljina.

Iz gradske Skupštine su istakli da je to ranije konstatovala i budžetska inspekcija pri Ministarstvu finansija Republike Srpske.

“Na osnovu podataka u izvještaju o izvršenju budžeta za devet mjeseci u 2023. godini, čiji je potpisnik gradonačelnik, može se vidjeti da je ukupan zbir realokacija u okviru potrošačkih jedinica 3.305.301 KM, a između potrošačkih jedinica 2.003.684 KM, što u ukupnom zbiru iznosi 5.308.985 KM nezakonito realociranih sredstava budžeta grada samo u ovom periodu”, ukazali su iz gradskog parlamenta.

Ustavni sud Republike Srpske je rješenjem od 23. februara 2024. godine obustavio postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti članova 10. i 11. Odluke o izvršenju budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu, koji je pokrenuo gradonačelnik.

Time je, dodaju iz bijeljinskog parlamenta, definitivno potvrđeno da je navedena odluka bila na snazi u vremenu za koje je donijeta /2023. godina/, iz čega slijedi da su sve jednostrane realokacije koje je vršio gradonačelnik u tom periodu i isplate sredstava iz budžeta na osnovu tih realokacija – nezakonite.

Nezakonitost jednostranih realokacija, ističu u Skupštini, potvrdila je i konstatovala budžetska inspekcija Ministartva finansija Republike Srpske zapisnikom od 10. marta 2023. godine.

Ona je, dodaju, uvidom u dokumentaciju utvrdila da je nakon usvajanja budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu gradonačelnik jednostranim djelovanjem donio zaključke o realokaciji sredstava, suprotno odredbama članova 10. i 11. gradske odluke čime je prekršen i Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske.

Iz gradskog parlamenta su podsjetili da je zbog nezakonitih realokacija i isplata sredstava iz budžeta grada protiv gradonačelnika podnijeta i krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *