Uspješna godina u poljoprivredi /VIDEO/

U krizi usljed pandemije biće ovo jedna od uspješnijih poljoprivrednih godina u Republici Srpskoj, kakva nije zabilježena u posljednjih desetak godina. Proizvedena je zavidna količina domaće robe visokog kvaliteta. Ipak cijenama poljoprivrednici i nisu zadovoljni, bar kada je riječ o uzgajivačima pšenice, pa uskladišteno zrno još čeka svog kupca.

Bila je ovo dobra proizvodna sezona ocjenjuju semberski ratari. Ubrali su dobar rod hljebnog žita, proizveli vrhunski kvalitet pšenice, ali nisu ostvarili željenu cijenu, pa pšenica čeka na lageru bolje tržišne prilike. S obziorm da nije još prodata, prepuni su i silosi, a uskoro će i žetva kukuruza. Očekuje se dobar rod pa se ratari pribojavaju da li će onaj namijenjen tržištu imati gdje uskladištiti ako do žetve pšenica ne bude prodata.

U posljednjih desetak godina nismo imali bolju poljoprivrednu godinu ocjenjuje ministar Boris Pašalić, koji je u Bijeljinu došao sa dobrim vijestima. Isplata podsticaja uzgajivačima pšenice biće rewalizovana do kraja avgusta.

Dinamika isplate podsticaja je veoma dobra, tranše prema proizvođačima se upućuju redovno, kaže ministar. Najavi isplate podsticaja za pšenicu obradovali su se ratari, kompenzovaće to kažu računicu kod onih koji hljebno žito još nisu prodali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *