Uručene nagrade pobjednicima konkursa “Republiko Srpska u srcu te nosim”

Nagrade pobjednicima 15. Literarnog i likovnog konkursa o temi “Republiko Srpska u srcu te nosim, tobom se ponosim”, koji tradicionalno organizuje Gradska boračka organizacija za učenike osnovnih škola regije i grada Bijeljina, uručene su večeras na svečanoj akademiji u Galeriji Centra za kulturu “Semberija”.

Prvo mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je učenik Osnovne škole /OŠ/ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika Katarina Pajić, drugo mjesto pripalo je Nini Stojanović iz OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini, a treće Teodori Pejčić iz OŠ “Dositej Obradović” iz Suvog Polja.

U kategoriji likovnih radova prvo mjesto je pripalo Dajani Radić iz OŠ “Sveti Sava” iz Bijeljine, drugo Anji Vasić iz OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske, a treće Nevenki Stevanović iz OŠ “Dvorovi” iz istoimenog mjesta.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta, u obje kategorije, dobili su desetodnevno ljetovanje u okviru projekta “Socijalizacije djece Republike Srpske”, u organizaciji Fonda dječije zaštite Srpske.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je novinarima da ovaj konkurs organizuju s ciljem da bi mladima približili šta se dešavalo tokom rata devedesetih godina.

“Želimo da im približimo kako su njihovi djedovi, očevi učestvovali u stvaranju i odbrani Republike Srpske”, naveo je Stevanović i dodao da se na konkurs odazavalo dosta djece koja su na svoj način pokazala ljubav prema Srpskoj.

foto: Srna

Gradonačelik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da mlade greneracije kroz likovne i litererne radove o Republici Srpskoj pokazuju odraslima da su spremni preuzeti odgovornost za Srpsku.

Petrović je naveo da je potrebno u školama pričati šta se dešavalo kroz istoriju, od proglašenja Republike Srpske do njene odbrane u ratu.

Dobitnik prve nagrade za literarni rad Katarina Pajić rekla je da je inspiraciju za pjesmu pronašla u ljubavi prema Republici Srpskoj.

“Smatram da je ova pjesma projektor ljubavi, ali i oružje kojim se borimo za opstanak srpskog jezika i književnosti, ali i same Republike Srpske”, navela je Pajićeva.

foto: Srna

Dobitnik prvog mjesta za likovni rad Dajana Radić rekla je da je jako srećna zbog osvojene nagrade, jer se isplatio sav trud i rad koji je uložila u radove.

Ona je navela da je poslala dva rada, a da je pobjednik crtež na kome je naslikala sve poznate ličnosti iz Republike Srpske.

U Spomen-sobi poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Muzeju prvo su uručene zahvaalnice svima koji su podržali organizaciju ovog konkursa, a pristutnima je održan istorijski čas.

Nakon toga, u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” prisutni su mogli da pogledaju dio likovnih nagrada, a gradonačenik Petrović je uručio nagrade, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *