Uprkos koroni uspješna godina za poljoprivrednike /VIDEO/

Značajna sredstva plasirana su u Semberiju putem podsticaja koji su namijenjeni podršci poljoprivredne proizvodnje sa republičkog i lokalnog nivoa, urađena je kanalska mreža, ali i sistemi navodnjavanja na oko 1.500 hektara oranica. Poljoprivreda je jedan od strateški važnih pravaca razvoja Semberije i slijedi joj jaka podrška u narednom periodu, kažu u Gradskoj upravi.

Poljoprivreda je jedan od strateški važnih pravaca razvoja Semberije, a do sada je kroz zajedničke napore ministarstva, Vlade i Gradske uprave, te Agencije za agrarna plaćanja Srpske urađeno mnogo kako bi se unaprijedio agrar u ovom kraju Srpske.

Privodi se kraju i jesenja sjetva u Semberiji, biće zasnovana u nešto većem obimu, pa će hrane u idućoj godini biti dovoljno.

Proizvođači pšenice moćiće i u idućoj godini računati na 300 KM po hektaru zasijane merkantilne pšenice. Procedura u podnošenju zahtjeva za podsticaje je izmijenjena, pa će poljoprivrednici zahtjeve podnositi po objavljivanju Pravilnika za podsticaje za 2021. godinu.

Značajna sredstva plasirana su u Semberiju putem podsticaja koji su namijenjeni podršci poljoprivredne proizvodnje sa republičkog i lokalnog nivoa, urađena je kanalska mreža, ali i sistemi navodnjavanja na oko 1.500 hektara oranica.

Sistemima navodnjavanja biće u narednom periodu pokrivene i poljoprivredne parcele u Kojčinovcu i okolnim selima, kaže prvi čovjek grada i dodaje da je pored navodnjavanja prioritet i zaštita Semberije od poplava, što podrazumijeva i izgradnju drinskog nasipa, a radovi bi na ovom projektu trebalo da počnu već na proljeće iduće godine.

U Bijeljini očekuju da će pridruživanje BiH zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan dodatno intenzivirati regionalnu saradnju  ato će biti i sigurna šansa za održivost poljoprivrede i sigurniji plasman domaće robe koja će moći u borbu za konkurentnost i na tržištima susjednih zemalja.

Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina predviđena su i sredstva za investicije na poljoprivrednim gazdinstvima za ovu godinu, a rok za podnošenje zahtijeva je 30. novembar ove godine.

Trivković ističe da su za izgradnju poljoprivrednih objekata površine do 500 kvadratnih metara svi poljoprivrednici oslobođeni plaćanja pretvaranja poljoprivrednog u građevinko zemljište.

Osim izgradnje objekata predviđena su i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, za šta se zahtjevi mogu podnijeti do kraja novembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.