Ugljevik: Svetosavska akademija i slava Svetosavske omladinske zajednice

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj su učesnici podsjetili na lik i djelo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja – Svetog Save.

Starješina Hrama Svete Petke Paraskeve protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović je u prigodnoj besjedi podsjetio da se ove godine navršava 786 godina od upokojenja Svetog Save, najvećeg svetitelja kojeg je srpski narod dao hrišćanstvu.

“Svaki srpski dom slavi i pominje Svetog Savu kao svoga najvećeg svetitelja i našu zajedničku slavu”, naglasio je Starješina Hrama Svete Petke Paraskeve.

Prota Pajkanović je naveo da je Sveti Sava bio omiljen kod svih staleža srpskog naroda.

“Izražavanjem svoje ljubavi prema Svetom Savi, Srbi su ga opjevali u pjesmi, proslavili u priči, ovjekovječili u mnogim hramovima posvećenim njegovom imenu. To je dobar znak da se srpski narod u pokajanju vraća svome svecu i da se neodoljivi pobjedonosac Sveti Sava vraća u svoj narod”, rekao je protojerej-stavrofor Pajkanović.

Članovi Svetosavske omladinske zajednice Ugljevika, nakon svečane akademije, lomljenjem slavskog kolača obilježili su krsnu slavu Svetog Savu.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je prisustvovao akademiji i kumovao slavi Svetosavske omladinske zajednice, rekao je da je svetosavlje put ljubavi i vjere Hristove.

“Na nama je da se znanjem, obrazovanjem, poštenjem, radom i trudom borimo za bolje i kvalitetnije uslove života ovdje u našem Ugljeviku, ali i na cjelokupnim ovim prostorima po ugledu na sve ono što je činio naš Svetitelj Sava”, istakao je Perić.

Predsjednik ugljevičkih Svetosavaca Milenko Kojić rekao je da je večerašnja Svetosavska akademije održana po 14. put u Ugljeviku, te zahvalio svim učesnicima u večerašnjem programu i opštini Ugljevik na podršci.

Kojić je dodao da svetosavska omladinska zajednica Ugljevik broji 24 aktivna člana te da je osnovana 2007. godine, a djeluje pri Hramu Svete Petke Paraskeve.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *