Udruženje dijabetičara “Diabeta” obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa /VIDEO/

Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina danas je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ovim povodom organizovali su besplatne preventivne preglede za građane i edukativna predavanja o sprečavanju komplikacija dijabetesa uz podjelu zahvalnica onima koji su dali svoj doprinos radu uruženja i očuvanju zdravlja stanovništva u prethodnom periodu.

Predsjednica udruženja “Diabeta” podsjetila je da se dijabetes melitus karakteriše visokim šećerom u krvi, odnosno hiperglikemijom usljed nedovoljnog ili nikakvog liječenja insulina. Poražavajuće je dodaje da su brojevi oboljelih sve veći. Trenutno u svijetu imamo 537 miliona, a među njima 1.100.000 djece, odnosno mladih do 20 godina oboljelih od dijabetesa tipa 2. Poražavajući je, kaže ona i podatak da u svijetu godišnje umre 6,7 miliona ljudi, a od toga ih je polovina mlađa od 60 godina.

Udruženje ističe ona ima podršku Gradske uprave, Novo Nordiska, Medikoma, Doma zdravlja, kako Bijeljine, tako i Lopara. Miloševićeva je okupljenima u prostorijama Udruženja penzionera govorila o blagovremenoj prevenciji i edukaciji, s ciljem bolje kontrole dijabetesa. Podsjetila je da je Diabeta na raspolaganju stanovništvu bijeljinske regije tokom cijele godine, a o njihovom nesebičnom angažmanu svjedoči podatak da su od 2017. god. do sada uradili 8.100 preventivnih pregleda, organizovali 28 velikih grupnih predavanja, edukovali 1.100 pacijenata.

Doktor Mirjana Tekić, endokrinolog u bijeljinskoj bolnici održala je danas predavanje o hipoglikemiji. Kaže da je dijabetes melitus masovna hronična nezarazna bolest koja poprima pandemijske razmjere i naglašava da je dijabetes neophodno na vrijeme prepoznati, prevenirati i liječiti.

Uz edukativna predavanja i preventivne preglede, Udruženje Diabeta sa svojim članovima Svjetski dan borbve protiv dijabetesa obilježilo je i pokaznom šetnjom kojom su ukazali na značaj fizičke aktivnosti u kontroli ove bolesti. Prethodno, onima koji su dali doprinos radu udruženja i očuvanju zdravlja stanovništva predsjednica “Diabete” utučila je zahvalnice.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *