Udruženje “Diabeta”: Preventivni pregledi i šetnja povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti /VIDEO/

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti danas je Udruženje “Diabeta” uz pokaznu šetnju na punktu u centru grada organizovalo i preventivne preglede za građane. Interesovanje za preventivne preglede je sve veće, međutim nije zanemariv ni broj novootkrivenih povišenih vrijednosti šećera u krvi.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija). Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal… sve je fizička aktivnost. S druge strane fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti.

Danas je na značaj fizičke aktivnosti pokaznom šetnjom Gradskim parkom, te preventivnim pregledima na punktu u centru grada ukazalo Udruženje “Diabeta”, koje već godinama unazad svojim aktivnostima nastoji pomoći građanima da preveniraju i na pravi način brinu o svom zdravlju.

Miloševićeva dodaje da je dijabetes Tipa 2 u sve većem porastu, te da je prevencija ključna. Ističe da je današnja akcija udruženja organizovana uz podršku menadžmenta bijeljinske Bolnice, a u sklopu projekta koji realizuje “Diabeta” i koji je podržala Gradska uprava.

Problem je ističe Miloševićeva što ne postoji savjetovalište o dijabetesu, pa osim preventivnih pregleda od velikog značaja za pacijente na području ove regije su pojedinačne i grupne edukacije i savjetovanja, koje udruženje organizuje svakodnevno i po dogovoru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *