Učvrstiti saradnju Semberije, Majevice i Posavine /VIDEO/

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović održao je danas sastanak sa načelnicima i predstavnicima opština Lopare, Ugljevik, Šamac, Modriča i Brod, s ciljem intenziviranja komunikacije u oblasti unapređenja funkcionisanja lokalnih zajednica, odnosno razvoja privrede i učestvovanja u projektima prekogranične saradnje.

Petrović je ovom prilikom istakao da je potrebno razmjenjivati pozitivna iskustva i graditi što povoljniji ambijent za nove investicije.

– Regija koja podrazumijeva Semberiju, Majevicu i Posavinu ima veliki potencijal za dovođenje novih investitora, ali mi koji predstavljamo naše lokalne zajednice moramo prije svega da ostvarimo jaču saradnju i da u svakom trenutku znamo koja je to oblast u okviru koje možemo zajednički da nastupimo – naveo je Petrović.

Načelnik Lopara Rado Savić naglasio je da je Gradska uprava Grada Bijeljina i ranije podržavala ovu opštinu, ali da je siguran da podrška može biti podignuta na viši nivo.

– Naša opština ima veliko iskustvo kada je riječ o saradnji sa dijasporom. Nažalost, sve je više onih koji žive u inostranstvu, ali ti ljudi ne žele da zaborave rodni kraj, nego da mu pomognu. Pozitivna iskustva možemo prenijeti drugim lokalnim zajednicama i, istovremeno, naučiti nešto novo iz njihovog dosadašnjeg rada – poručio je Savić.

Prema riječima načelnika Šamca Đorđa Milićevića, izgradnja auto-puta od Bijeljine do Banjaluke neće značiti samo bolju saobraćajnu povezanost, nego i priliku za osnivanje poslovnih zona.

– Već imamo ideje za iskorištavanje poslovnih i privrednih mogućnosti u zonama koje će se nalaziti blizu budućeg auto-puta, ali i iskustvo prekogranične saradnje sa opštinama u susjednoj Hrvatskoj. Zahvaljujem gradonačelniku Petroviću što je prepoznao značaj saradnje i dugoročnog planiranja razvoja u našim opštinama – zaključio je Milićević.

Na sastanku je predloženo da praksa organizovanja ovakvih sastanaka bude nastavljena u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *