Učenici iz Lopara i Teočaka na skupu o prevazilaženju vjerskih predrasuda

Učenici osnovnih škola iz opština Lopare i Teočak učestvovali su na edukativnom sastanku u Sarajevu gdje je tema bila i prevazilaženje vjerskih i nacionalnih predrasuda, saopšteno je danas iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Tokom susreta poseban osvrt bio je na ovogodišnju organizaciju bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Sniježnica na teritoriji opštine Teočak, parohije pribojske.

Učenici pravoslavne i islamske vjeronauke posjetili su pravoslavne hramove u Loparama i Tuzli, te džamije u Teočaku, Koraju i Tuzli.

U svim vjerskim objektima đakoni, sveštenici i imami organizovali su prigodan doček za učenike, gdje su podučeni o kulturi, istorijatu i bogoslužbenom životu obje vjerske zajednice.

Učenike iz Osnovne škole Lopare predvodili su direktor Dragan Lukić i vjeroučitelj Željko Jeftić.

U uvodnom obraćanju, u ime Eparhije zvorničko-tuzlanske i Crkvene opštine Lopare, obratio se đakon Željko Jeftić, stavljajući akcenat na jevanđeljsku priču o milostivom Samarjaninu i njenu revolucionarnu poruku kako u tom dobu, tako i danas u kontekstu prevazilaženja nacionalne mržnje, apelujući na međusobno razumijevanje i sagledavanje svakog čovjeka stvorenog prema liku Božijem.

Edukativni susret učenika organizovan je u okviru koalicije za borbu protiv mržnje, uz podršku OEBS-a i Fondacije “Konrad Adenauer” od srijede do nedjelje, 23. do 27. marta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.